Annem Hafif Tarif’i incelediğini ve içinde bir tane bile reçel tarifi bulamadığını söyleyerek, “Neden??” diye sordu. “Çünkü ben bir reçel cahiliyim de ondan!” dedim. İyi reçel yapmanın püf noktalarını bilmiyorum. Evet meyveye şeker ve sonra da biraz limon suyu koyup kaynatmayı biliyorum, ama iş aslında o derece kolay değil. (Aslında zor da değilmiş, gördük.) Mesela reçelin kıvamını arttırmak için bol bol kaynatmak iyi bir fikir gibi gözükse de, bu sefer rengi kararmış, simsiyah reçelleriniz olabiliyor. Maharet, rengini kaybetmeden, kıvamlı reçeller yapmak.
“Reçelsiz olmaz!” diyen annemin de zorlamasıyla, aynen irmik ve un helvasında olduğu gibi, benim gibi reçel yapmayı hiç bilmeyenler için, garantili bir reçel yapma tarifi hazırladım. Bu tarifi annem, rahmetli olan arkadaşı, Matematik öğretmeni Sabiha hanımdan öğrenmiş ve bir süredir bizim bütün aile üyeleri tarafından uygulanıyormuş. Bu vesileyle Sabiha hanımı da rahmetle anmak istedik. Sadece vişne için değil, istediğiniz tüm reçel çeşitleri için de bu yöntemi uygulayabilirsiniz. Aşağıdaki vişne reçeli toplam 1 saat 25 dakikada pişti.
Malzemeler:
– 1250 gram vişne
– 1500 gram toz şeker
– Yarım limon suyu
Reçel yaparken, küçük ateş ve harlı ateş dediğim ateşler aşağıdaki fotoğraftaki gibi. Yazlıktaki set üstü ocağımız, gördüğünüz gibi biraz yaşlı. Bir de nemden mi, suyun kirecinden mi bilinmez, ne kadar uğraşsak da rengi düzelmiyor, ocağın kusuruna bakmayın.
Vişnelerin çekirdeklerini çıkarın. Vişne çekirdeği çıkaran özel aletler de satılıyor, ama siz bir saç firketesi veya tokası ile de çıkarabilirsiniz. Hatta bıçakla da çıkıyor. Çekirdeklerini çıkarttıktan sonra, vişneler sulanıyor. Sularıyla birlikte vişneleri bir çelik tencereye alın. Ocağın en küçük gözünü iyice açıp, tencereyi koyun. Kaynama işlemi başlasın.
Vişneler pişmeye devam etsin. Kaşıkla çok fazla çevirmeye gerek yok, ama arada bir karıştırabilirsiniz. Onar dakika aralıklarla çektiğim fotoğraflarda, vişnelerdeki değişimleri gözleyebilirsiniz.
Vişneler aşağıdaki fotoğraftaki hali alınca, yani fokurdamaya başlayınca, şekeri ekleme vakti gelmiş demektir (yaklaşık 35 dakika sonra). 1.5 kilo toz şekeri vişnelerin üzerine dökün. 1.5 kilo şeker, fotoğraftaki bardak ile 9 bardak ediyor. Şekeri ekleyince, tahta bir kaşıkla hafifçe karıştırın.
Gidip gelip karıştırın. Şekerin erimesi lazım. Şekerin erimesi 7-8 dakikayı buluyor. Reçel bir kez daha fokurdamaya başlayınca, altını kısın. En üstteki fotoğraftaki küçük ateş şeklinde olsun. Bu arada, reçelin yüzeyinde köpükler oluşacaktır. Onları isterseniz bir çay süzgeciyle, isterseniz de kaşıkla toplayın. O köpükleri almak, şekerin küflenmesini önlüyormuş.
Reçelin altını kısmanızdan tam 15 dakika sonra, yarım limon suyunu ekleyin. (Limon tuzu ile yapanlar içine 4-5 limon tuzu koymalıymış, ama şimdiye kadar hiç kullanmadık. Okuduğuma göre, limon tuzu ile yapılan reçeller daha çok dayanıyormuş.) Limon suyunu ekleyip, şöyle bir karıştırdıktan 2-3 dakika sonra da altını kapatın. Reçel tencerenin içinde kalsın; kapağını kapatmayın. Oda sıcaklığına gelene kadar tencerede bekletebilirsiniz. (Biz bir gece beklettik.) Çok temiz olduğuna emin olduğunuz kavanozlara, reçeli boşaltın. İyice soğumadan kapağını kapatmayın.
Biz bu sefer vişne reçelini iki farklı şekilde yaptık. Birinde çekirdeklerini çıkarmadık; dolayısıyla vişneler sulanmadılar. Ancak, reçel kaynamaya başlayınca, çoğu vişnenin çekirdeği kendiliğinden çıktı. Onları toplamak, ilk başta çekirdekleri çıkarmaktan daha zahmetli oldu. Bu reçelin kıvamı oldukça koyu oldu. Buzluktan yeni çıkmış bal gibi:
Diğer tenceredeki vişnelerin çekirdeklerini çıkarıp koyduk. Onun kıvamı daha akışkan oldu. Akışkan dediğime bakmayın, o da oda sıcaklığında bal gibi oldu:
İki şekilde de yapabilirsiniz, ikisi de gerçekten çok güzel oldu; kendim yaptım diye demiyorum:)
Not: Vişne ekşi bir meyve olduğundan, reçeline normalden daha fazla şeker konuyor. Normal reçel ölçüsü 1 kilo meyveye, 1 kilo toz şekerdir. Yukarıda anlattığımız aşamaları istediğiniz çeşit bir meyveye uygulayabilir ve rengi kaçmamış, kıvamı çok güzel reçeller elde edebilirsiniz. Vişne dışındaki meyvelere 1-1 ölçü kullanmayı unutmayın. Örneğin aynı bu şekilde yaptığımız kayısı reçeli de harika oldu.
Selamlar. Bugün bir erkek olarak tarif ettiğiniz şekilde 2,5 kilo vişne reçeli yaptım. Tabii ki de ölçülerini sizin tarif ettiğiniz gibi ayarladım. Bakalım nasıl olacak? Şimdi ateşten indirdim, eşime tatlı bir sürpriz. Bakalım bir gece de ayrıca bekleteceğim. İnşallah güzel olur:))
Selamlar, tarifinizi aynen uyguladım, süper oldu. Köpürmedi de. Yiyen bir daha yiyiyor, çok teşekkürler…
Teşekkürler, güzel bir tarif. Vişnelerin çekirdeklerini kürdan ile de çıkarabilirsiniz.
Ben, birebir şeker koyuyorum, yarım çay kaşığı tereyağını kaynadıktan sonra ilave ediyorum. (Köpük olmuyor) Vişneleri şeker ile birlikte harlı ateşte 5 dakika kadar pişirip altını kapatıyorum. Geniş bir tepside üzerini tülbentle örtüp güneşlendiriyorum. Kıvamını orada alıyor. Rengi harika oluyor. Babaannem bağda, bütün reçellerini ve salçalarını az kaynatıp güneşlendirerek yapardı. Şimdi yazlıklar bu iş için çok uygun. Sizin tarifinizi de deneyeceğim. Meyvaları önceden kaynatmak su salmasını önlüyor olabilir.
Muhteşem bir site. Hatta şimdiye kadar gördüğüm yemekle ilgili en güzel site. Sizin, annenizin ve tarfiler konusunda hem size hem bize yol gösteren herkese sonsuz teşekkürler. Bayıldım sitenize tariften tarife geçiyorum. O kadar samimi, sıcak ve içten ki çıkamıyorum siteden :)) çok çok teşekkürler emek verip ortaya böyle şahane bir çalışma çıkardığınız için.
Çok tatlısın İlknur, çok teşekkür ederim, pozitif enerji doldum sabah sabah okuduğumda. Bu gazla daha neler neler yaparım ben:)
Gerçekten muhteşem vişne reçeli oldu. Yanlız merak ettiğim Vişne kilosuna göre limon sayısı artıyor mu ? Bilgi verirseniz sevinirim. Ellerinize sağlık.
Evet, vişne arttıkça biraz daha fazla limon koyuyoruz. Burada verilen oranları çoğaltarak kullanabilirsiniz.
Tarifinizi yaptım mükemmel oldu. Teşekkürler.
Çok güzel oldu, teşekkür ediyorum. Annenin senin ellerinize sağlık. Bu siteden ne istersem buluyorum, gerçekten çok teşekkür ediyorum, çok güzel oldu…
3 kilodan yaptım çok güzel oldu, çok teşekkürler.
merhaba vişne reçelinde birebir uyguladım ve harika sonuç aldım incir reçeli için aynısını uygulamak doğru olur mu? ilk etapta vişne kadar sulanan bir meyve değil çünkü bir öneriniz var mı?