Arada bir mutlaka yapmak lazım…
Malzemeler:
– 1 su bardağı haşlanmış mercimek
– 1 su bardağı bulgur
– 1 kuru soğan
– 2 su bardağı kaynar su
– Tuz, karabiber, kırmızı biber
– 2 yemek kaşığı zeytinyağı
Bir tencerede yağ ve yemeklik doğranmış soğanları koyup, kavurun. (Böyle diyorum, ama ben pek böyle yapmıyorum. Yağ yanmasın diye, soğanı önce kuru kuru biraz kavuruyorum, yapışmaya yakın biraz da su ile pişiriyorum. Yağ yanmasın diye, en son yağı ekliyorum.) Bulguru ayıklayıp, bol bol yıkayın. Kavrulan soğanların içine bulguru, haşlanmış mercimeği, kaynar suyu, baharatlarını da ekleyip, şöyle bir karıştırıp tencerenin kapağını kapatın. Suyunu çekince, biraz dinlendirip afiyetle yiyin.
Not: Bu sefer esmer bulgur kullandım, pilavın rengi o yüzden koyu.
Yeşil mercimekle bulguru karıştırmayı hiç düşünmemiştim, çok güzel fikir aslında. Bu herhalde soğuk da yenilebilir değil mi? Bir de esmer bulgur nedir acaba? İlk defa okuyorum.. Esmer makarna gibi mi?
Bir sorum daha olacaktı, yağ yanmasın diye onu en son eklediğini yazmışsın; ben ise zeytinyağının “yanmasının” sağlık açısından etkisi olmadığını düşünüyordum. Bunun hakkında daha fazla bilgin var mı, çok merak ettim!
Bir de, ellerine sağlık GİA!!! her zamanki gibi…
Momocum, bence soğuk da yenebilir bu pilav, sıvı yağ ile yapıyoruz zaten. Ama sıcağı ayrı güzel, onu söylemek lazım.
Esmer bulgur, bayağı koyu kahverengi bulgur. Evet, esmer pilav gibi. Daha az işlenmiş olduğunu düşünüyorum, ama ben de bu konuyu bir araştırayım. Artık yaygınlaşmaya başladı. Hatta esmer kısırlık bulgur da var.
Zeytinyağı, hele de sızma olan, ısıya karşı hiç dayanıklı değil. O yüzden salatalara koyun diyorlar veya da sebze yemeğini pişirip, altını kapattıktan sonra üstüne dökün. Sen de bildiğim kadarıyla öyle yapıyorsun. Hem yağ yanmamış oluyor, hem de zeytinyağının tadı daha yoğun hissediliyor.
Ayçiçek yağının yanma yüksekliği daha yüksek. Ama o yağı da pek kullanmıyorum ben.