Herşey çiğden konulan ve pişirilen, yaz sofralarının olmazsa olmaz yemeği… Bir tabak soğuk soğuk taze fasulye ve yanında bir dilim yoğun köy ekmeğini hiçbirşeye değişmem. Tarifi vermek için uygun mevsimi biraz kaçırdım, ama seneye yazın faydalanırız artık:)
Malzemeler:
– 1 kilo taze fasulye
– 4 kuru soğan
– 6 domates
– 1 tatlı kaşığı dolusu tuz
– 3 minik veya 2 normal kesme şeker
– Yarım çay bardağı zeytinyağı
Biz şeker fasulye sevenlerdeniz. Fasulyelerin kılçıklarını ayıklayın. Eğer geniş çalı fasulyesi aldıysanız, uzunlamasına ikiye bölebilirsiniz. Soğanları yemeklik doğrayın, domateslerin kabuklarını soyup, doğrayıp soğanların içine ekleyin. Tuzunu da ekleyin. (Annem bu aşamada eliyle 5-6 kez yoğuruyor bu harcı. Siz kaşıkla da karıştırabilirsiniz.) Fasulyeleri tencereye koyun ve harçla birlikte iyice harmanlayın. En sonunda zeytinyağını ve kesme şekerleri ekleyip, orta harlı ateşe koyun. Kaynamaya başlayınca, en kısık ateşe alıp, fasulyeler yumuşayıncaya kadar pişirin.
Not: İçinde bol domates olduğu için, ayrıca su eklemeye hiç gerek olmuyor. Taze fasulyeyi, soğanları kavurarak yapan da var. O şekilde de güzel bir yemek oluyor, ama bana çiğden pişirilenkindeki tazelik hissini vermiyor. Daha bir yemek gibi oluyor. (Anladınız siz onu:)
Fasulye oda sıcaklığında iyice ılındıktan sonra, buzdolabına koyun. Bir gece bekleyip ikram ederseniz, harika olacaktır.
Ben yapıp resimlesem ve tarif versem de böyle olurdu.
Ağzımıza layık.
Ellerine sağlık.
Aynı ele sahip anne Çiğdem
En güzel fasulye bizim usul fasulye Çiğdem:)
Ellerine sağlık! Ben de soğanları kavurarak yapıyordum aslında, bir dahaki sefere bir de böyle deneyeyim! Teşekkürler!
Ben bazen elma, bazen de erikle yapıyorum şeker yerine, çok ekşi olanlarını tercih etmiyorum. Tavsiye ederim, çok lezzetli oluyor. :) Kavurma olayını evdeki sağlıkçılar yüzünden bıraktım, böylesi daha sağlıklıymış… Emeğine sağlık, sitenizden çok faydalandım.
arkadaşlar ben annemin ısrarlarıyla yeni yemek yapmaya başladım . anneme kendimi kanıtlamam için ona sormadan yapmam lazım . ama ben şu şeker olayını anlamadım yani konulduğunu dahi bilmiyordum . acaba şeker koymadan da yapsak tadı eksik mi olur veya yenilmez mi ?
Şeker koymak lazım zeytinyağlılara, çok lezzet verir. Ama şeker yemek istememek veya şeker hastaığı durumu varsa koymayın tabii.
Bu tarife hiç su konulmayacak mı acaba???
Hayır Duygu, domatesin fasulyenin kendi suyu yeterli oluyor. Ancak, düdüklüde pişireceksen su eklemen lazım tabii.