Boyları 10 cm’ye kadar uzayabilen iri bamyalara, İstanbul’da pek rastlanmasa da, Ege’de rahatça bulmak mümkün. İri bamyaların, zeytinyağı ve limonla meze olarak ikram edildiğini duymuştum. İnternette araştırınca, kızartmasının da yapıldığını gördüm. Sarımsaklı ve domatesli sosla ikram edilen bamya kızartmasının da çok lezzetli olacağına inanıyorum. Biz zeytinyağlısını yaptık ve yiyen herkes çok beğendi.
Malzemeler:
– 1 kg iri bamya
– 2 adet iri kuru soğan
– 2-3 adet havuç
– 3-4 adet domates
– 4 çorba kaşığı zeytinyağı
– Yarım limon suyu
– 2-3 diş sarımsak
– Tuz
Bamyaları yıkayıp, kurulayın. Normal bamya ayıklar gibi; bamyaların baş kısmındaki koni şeklindeki bölümü, yine koni şeklinde kesip çıkartın. Yayvan bir tencerenin dibine bamyaları sıkı bir şekilde dizin. Üzerine piyazlık (yarım ay şeklinde) doğradığınız soğanları, ufak doğradığınız domatesleri ve ince ince doğradığınız havuçları yerleştirin, üzerlerine biraz tuz serpin. Kalan bamyalar, domates, soğan ve havucu da yine aynı şekilde kat kat dizmeye devam edin. En üstüne limon suyu ve zeytinyağı da ekleyip, kapağını kapatın. Piştikten sonra, servis tabağına ters çevirebilirsiniz.
Tavsiye: Bamyalar büyük olduğundan, klasik bamyadan çok daha kolay ayıklanıyor. Biz yemeği yazlıkta yaptığımızdan, yayvan tencere bulamadık. Ufak boy bir teflonda yaptığımız için, ters çevirince pasta gibi oldu. Servis tabağına ters çevirdiğinizde, üst tarafı sık döşediğiniz bamyalarla kaplı olacaktır. Bu görüntüyü istemiyorsanız; önce tencereden bir servis tabağına ters çevirip, ondan sonra ikinci bir servis tabağına tekrar ters çevirebilirsiniz. Böylece zeytinyağlı bamyanız, tencereye dizdiğiniz gibi daha süslü duracaktır.
Lif oranı çok yüksek olan bamyanın 100 gramında yaklaşık 30 kkal bulunmaktadır. Bol lifli yapısı ile kabızlık çekenlere tavsiye edilir. Ayrıca sindirimi çok kolay olduğundan, mide ve bağırsak çekenler için de uygundur.
1 kilo iri bamya ile yapılan zeytinyağlı bamya yemeğini 8 porsiyon olarak düşünürsek;
1 porsiyon zeytinyağlı bamyanın kalori değeri: 139 kkal
Harika görünüyorlar, hakikaten pasta gibi olmuşlar. Ayrıca bamya kızartması fikri beni büyüledi, acilen denemem lazım : ) Peki bunlar sümüklü olmasın diye yaptığın herhangi bir şey var mı?
Pooofff ben simdi bamyayi nerden bulacagim :( Agzimin sulari aka aka bakacagim anlasilan buraya :)
bamya sevmem ama goruntuler cok hos
Küçük Gurmecim, bamyanın “sümüklenmemesi” için, hafif kaynamaya başladıktan sonra karıştırmama gerektiğini biliyorum. Ayrıca, baş kısmının kesilip atılması yerine koni şekilde çıkarılması da yine bunu önleyen birşey diye biliyorum. Annemler bamya ayıklarken bıçağı sık sık yarım limonla silerler, bu da sanırım onunla ilgili.
Bamya kızartması benim de merakımı uyandırdı. Eminim hiç bamya tadı gelmiyordur. Bamya sevmeyenler bile yerler herhalde.
Sokak kedisi, Amerika’da bamya bulunuyor mu? İri veya minik?
Clementinecim, bamya sevmiyorsun ama belki böyle bir sunumla, ona bir şans daha verebilirsin.
bamya yiyecegime bogaz koprusunden atlarim.
Varsa da ben gormedim hic, ne bamya, ne de ayva :(
Ben bu pasta görünümüne bayıldım,
acaba bu şekle hangi sebzeler getirilebilir?
Zira bamyayla aramız küçüklükten beri pek bozuk.
Aslında çok az su ile pişirdiğimiz birçok sebzeyi bu şekilde yapabiliriz bence. Mesela taze fasulye, kereviz…
Acaip $ik gorunuyorlar…ben bamyayi cok severim zaten:) Ellerinize saglikk
Beğendiğine sevindim GOBcum. Sizden de değişik tarifler bekliyorum;)