Yumurta: Sağlıklı mı, değil mi?

, GIA

Yumurta tekrar gündemde. Peki iyi haberlerle mi, kötü haberlerle mi? İkisi de…

İyi haber: Yumurta ve Meme Kanseri

Kuzey Carolina Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada, daha fazla kolin (choline – yumurtanın içinde bulunan bir madde) tüketen kadınlarda, meme kanserine yakalanma oranının düştüğü gözlemlenmiş. Araştırmaya 3000 kadın katılmış ve yumurtayı çok tüketenlerin %24 oranında daha az meme kanseri riski taşıdığı görülmüş.

Kolin maddesi yumurtanın sadece sarısında bulunuyor. Ayrıca karaciğer, buğday, karnıbahar, kahve ve yağsız sütte de kolin maddesine rastlanıyor. İlginçtir ki, Amerikalılar’ın sadece %10’u yeterince kolin alıyor.

Kötü haber: Orta yaşlı erkekler dikkatli olmalı

American Journal of Clinical Nutrition’ın yaptığı 20 yıllık bir çalışmanın sonucu şöyle özetlenmiş: “Haftada 6 veya daha az yumurta yemenin, herhangi bir sağlık riski ile bağlantısı yoktur. Ancak haftada 7 veya daha fazla yumurta, daha erken ölüm riskini %23 arttırmaktadır.” Ayrıca, şeker hastası olan ve hiç yumurta yemeyen erkekler, yumurta yiyenlerden sonra hayatlarını kaybetmişler. Amerikan Kalp Vakfı eski başkanı Dr. Robert Eckel orta yaşlı erkekleri yumurta konusunda uyarırken, yine de bu konuda daha fazla araştırma yapılması gerektiğine inanıyor.

Yumurtanın besin değeri

Yumurta, yağ içeriği düşük (1 yumurtada 4.5 gram), karbonhidrat oranı neredeyse olmayan (0.6 gram) bir besindir. Özellikle beyazı, sadece 17 kalori barındıran ve hiç kolestrol içermeyen kuvvetli bir protein kaynağıdır. Bir yumurtada ortalama 75-80 kalori ve 6.25 gram protein bulunur.

Araştırmalar elbette sadece Amerika’da yapılmıyor. İTÜ Gıda Mühendisliği Bölümü’nde yapılan bir araştırmaya göre, besinler içerisinde en kaliteli proteine sahip gıdanın yumurta olduğu tespit edildi. Yumurta proteininin tamamına yakını vücut tarafından kullanılabilmekte ve vücut proteinlerine dönüştürülebilmektedir. Bunun yanısıra, kahvaltıda yumurta yemenin vücut yağının kaybedilmesinde etkili olduğu belirlenmiş. Yani yağsız kas kitlesinin korunmasına da yardımcı oluyor.

Kahvaltıda yumurta, düşük yağlı süt ürünleri ve yağsız et gibi ‘lösin’ amino asidince zengin protein tüketen kişilerin, kahvaltılarında karbonhidratça zengin bir diyetle beslenen kişilere kıyasla iki kat daha fazla yağ kaybettiklerinin belirlenmiş.

Yumurta pişirmek

Katı yumurta pişirmek için: Yumurtayı kaynar suya yavaşça koyun ve orta ateşte 12 dakika pişirin. Kabuklu olarak pişirildiğinde 4 dakikada beyazı, 12 dakikada tamamı katılaşır.

Rafadan yumurta pişirmek için: Yumurtayı kaynar suya yavaşça koyun ve orta ateşte 3-4 dakika pişirin. Beyazını biraz katıca isterseniz, 4 dakika bekletmeniz gerekiyor.

Kayısı yumurta pişirmek için: Yumurtayı kaynar suya yavaşça koyun ve orta ateşte 10 dakika pişirin.

Evcini, yumurta pişirme teknikleriyle ilgili, iştah açıcı resimler içeren bir post hazırlamış, bir göz atmaya değer…

Pin It

1 yorum

  • salıklı bir badde

Bir cevap yazın

(E-posta adresiniz yayımlanmayacaktır.)

/>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Günün Önerisi: Sebzeli Lazanya

Popüler Yazılar

Karadeniz'den Mısır Ekmeği tarifi
İrmik Helvası tarifi
Tavuk Marinesi (Terbiyesi) tarifi
Portakallı Ispanak Salatası tarifi
Julie & Julia
Fırında Patatesli Pırasa tarifi
(Bursa Usulü) Kaygana Tarifi
Tahinli Kurabiye tarifi
Zeytinyağlı Pırasa tarifi
Hindistan Cevizli Kurabiye tarifi

Bloga e-posta ile abone ol

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 762 aboneye katılın