Yüksek fruktozlu mısır şurubu obezitenin mimarı mı?

, GIA

Mısır şurubu (corn syrup), özellikle Amerika, Meksika ve Kanada’da çok kullanılan bir besin tipi. Mısır şurubu, mısır ve darıdan elde ediliyor ve büyük bir kısmı glikoz; yani şeker. Mısır şurubu, yiyeceklere yumuşak bir kıvam ve doku versin, hacmini arttırsın, şekerin kristalize olmasını engellesin ve aroma eklesin diye kullanılıyor. Mısır şurubu, yüksek fruktozlu mısır şurubundan (high fructose corn syrup) farklı. Yüksek fruktozlu mısır şurubu, mısır şurubunun da işlenmiş hali. Bu şekilde, içindeki früktoz oranı daha da arttırılmış; dolayısıyla daha da tatlı. Glikoz şurubu ise, mısır şurubu ile eşanlamlı kullanılıyor. Mısır şurubu aslen mısırın nişastasından elde ediliyor.

Çok iyi bilinen birşey var: Şeker insanın kilo almasındaki en büyük etken. Ve sanmayın ki mısır nişastası sadece şekerli ürünler içinde kullanılıyor. Aksine, hazır ve işlenmiş ürünlerin çoğunda mevcut. Mesela tavuk nuggetlar, kahvaltılık gevrekler, baharat karışımları, içecekler, vs. Özellikle Amerika’da, paket içinde satılan hazır ve işlenmiş yemekler çok daha fazla olduğu için, Amerikalılar mısır şurubunu daha fazla tüketiyorlar.

Mısır nişastası ve mısır şurubu ile ilgili bildiklerimi çevremle paylaşırken, ukalalık yaptığım düşünüldü çoğu zaman. Oysa, yabancı yayınları takip ettiğimden ve Amerika’da bu işlerle ilgili bir arkadaşımın paylaştıklarından; GDO’dan da, pastanelerde bolca kullanılan glikoz şuruplarından da daha erken haberim oldu.

Şimdi bakın, Osman Müftüoğlu Pazar günkü yazısında neler yazmış:

“Yüksek fruktozlu mısır şurubu son yıllarda en yaygın kullanılan şeker kaynaklarından biri haline geldi. Fruktoz şurubunun kullanımı arttıkça, kilo sorunu da global bir tehlikeye dönüştü. Fruktoz şurubu normal şekere oranla daha ucuz. Bu nedenle gazlı-kolalı meşrubatlardan paketlenmiş atıştırmalara, baklavalardan dışarıdan aldığınız sütlü tatlıların önemli bir bölümüne ve hatta reçellere kadar pek çok gıdaya bu yeni şeker ekleniyor. Fruktoz şurubundaki şeker kana çok hızlı karışıyor. Kendinizi kısa bir süre sonra aç hissetmenize yol açan bazı hormonal ve kimyasal sistemleri tetikliyor. Bunların en önemlisi ve en tehlikelisi de insülin salgısının çok ama çok artması. Artan insülin salgısı kanınızda şeker dalgalanmalarına yol açıyor. Beyninize, daha fazla yemeniz ve yağ hücrelerinizde daha çok yağ depolamanız yönünde talimatlar gönderiyor. Son yılların en etkili diyeti olan düşük glisemik yüklü beslenmenin en önemli noktalarından biri, fruktoz şurubu içeren yiyecek ve içeceklerden uzak durmak. Bunun yolu da meşrubatların, gazlı-kolalı içeceklerin, abur cubur atıştırmaların etiketlerini okumaktan geçiyor. Kısacası, etiket okumak çok önemli bir nokta.”

 

 

Pin It

6 yorum

  • Konuyla ilgili olarak Food Inc. isimli belgeseli izlemeni oneririm : http://www.imdb.com/title/tt1286537/

  • bu tip bilgiler beni gittikce o kadar korkutuyor ki.. Bence de kesinlikle ve kesinlikle ne yedigimizi bilmemiz bunun icin etiketlere cok dikkat etmemiz gerekiyor. cok tesekkurler bu degerli bilgiler icin..

  • ayrıca ucuz olduğu için pastanalerde sürekli kullanılıyor. özellikle şerbetli tatlılarda!! benim bildiğim kadarıyla şekerlenme olmaması için belli bir miktarda kullanılması gerekiyor ancak şerbet yerine direk ısıtılarak kullanılıyor. yapmak zorunda kalmış biri olarak söylüyorum, bilseniz ya da görseniz asla(mesela leziz browni) hazır gıda tüketmezsiniz!!!!!!

  • Ben Turkiye daha guvenli saniyordum bu konuda, demek bizde de pastanelere kadar girmis! Fruktoz surubunun en onemli ozelliklerinden biri de insanin icini baymamasi. Insanlar bu yuzden fruktozlu kolayi ictikce icebiliyorlar. Hala suphesi olanlara Princeton Universitesi’nde yurutulen ve Mart 2010’da yayinlanan arastirmanin sonuclarini incelemerini oneririm: A sweet problem: Princeton researchers find that high-fructose corn syrup prompts considerably more weight gain http://www.princeton.edu/main/news/archive/S26/91/22K07/

  • GIA’cığım, bu ürün tükettiğimiz gazlı meşrubat ve hemen hemen tüm hazır besinlerde var gerçekten. Hele bir de mısırın GDO arasında en başlarda yer aldığını düşünürsek :) Katmerleniyor tehlike.

  • Ne kadar önemli bir konu.. o gazlı içeceklerden kurtulmak lazım :(

Bir cevap yazın

(E-posta adresiniz yayımlanmayacaktır.)

/>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Günün Önerisi: Sebzeli Lazanya

Popüler Yazılar

İrmik Helvası tarifi
Karadeniz'den Mısır Ekmeği tarifi
Lohusa Şerbeti Tarifi
Evde margarita nasıl yapılır?
Minestrone Çorbası tarifi
Kıvrılmış çikolatalar nasıl yapılır?
Un (Yalancı İşkembe) Çorbası tarifi
Ispanaklı Börek tarifi
(Bursa Usulü) Kaygana Tarifi
Ev Yapımı Fıstık Ezmesi Tarifi

Bloga e-posta ile abone ol

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 762 aboneye katılın