Vejetaryenler ve veganlar dikkat etsin…

, GIA

Geçtiğimiz yaz, Gıdalar Hakkındaki Gerçekler (The Truth about Food) belgeseli çok gündemdeydi. Veganlar-vejetaryenler konusu bugünlerde bizim gündemimizdeyken, kitapta yazılan bir bölümü aynen almak istiyorum:

“Katı vejetaryenlerin beslenmelerinde tüm gerekli besin maddelerini almak konusunda biraz dikkatli olması gerekli. Yaygın kanının tersine, yumurta ve süt ürünleri tüketilmediğinde bile protein sorun olmaz, dengeli bir beslenme ile ihtiyacınız olan tüm proteini alabilirsiniz.

Ancak B12 vitamini konusu var. Bu madde, kırmızı kan hücresi yapımı dahil, bedendeki çeşitli prosesler için elzemdir. B12 eksikliği anemiye yol açabilir, ama neyse ki buna ufak miktarlarda ihtiyacımız var. Yumurta ve süt ürünlerinde bol B12 vardır. O halde süt ürünleri ve yumurta yiyen vejetaryenler için bir sorun yok. Veganlar da bira mayası ekstraktı gibi B12 ile güçlendirilmiş besinler yiyebilir.

Demir de bir endişe kanyağı olabilir, özellikle genç ve hamile veganlarda. Beden et ve balıktan alınan demiri, bitkisel kaynaklardan alınana göre, daha iyi emer. C vitamini bedenin sebzelerden (ve yumurtadan) demiri emmesine yardım eder.

Son olarak da kalsiyum, veganlar için bir mesele olabilir (süt ürünleri ve yumurta yemedikleri için). Süt dışında pek çok kalsiyum kaynağı vardır; ancak sebzelerdeki bazı maddeler kalsiyum emilimini engelleyebilir. Burada da önemli olan çeşitliliktir. “

Bakın hayvansal ve bitkisel demir kaynakları arasında ne kadar fark var?

1 porsiyon kanlı sucuk – 15 mg
100 gr karaciğer – 9 mg
225 gr yağsız biftek – 6 mg
1 çeyrek piliç – 2 mg
1 orta boy yumurta 1 mg
1 iri beyaz balık filetosu – 0.5 mg

3 yemek kaşığı pişmiş mercimek – 4.2 mg
12 kuru kayısı – 3.4 mg
2 dilim tam undan ekmek – 1.9 mg
25 gr kajun fıstık – 1.6 mg
2 dilim beyaz ekmek – 1 mg
2 yemek kaşığı kuru üzüm – 0.8 mg
Büyük porsiyon bezelye – 1.4 mg
Büyük porsiyon lahana – 0.7 mg

Şöyle bir bakınca, 1 porsiyon kanlı sucuktaki (Kitaptan aynen aldığım için böyle feci bir tasvir kullanıyorum.) demiri, 1 dolu tabak mercimekten de alabileceğimizi görüyoruz. (Ayrıca, burada bahsedilen sucuğun, bizim kahvaltılık sucuk olmadığı kanısındayım.)

Pin It

13 yorum

  • Ben de bir arkadaşımın vegan olması nedeniyle konuyu biraz araştırmak istedim, çünkü et yiyordum ve seviyordum ve bunun yanlış olduğu insanlığın doğasına aykırı ve çevresel etmenlere zararlı etki yaptığını ve insanın aslında otçul bir varlık olduğu evrim sürecinin başında böyle olduğuna dair yorumlar okudum ve kendimi bu konuda sorgulamaya çalıştım.Dinim islam olduğundan yanlış karar vermemek için ayetlere baktım, ama et yeme ilgili ben de bir sakınca bulamadım, hatta deniz avı bile yaradanın nimetlerinden, çünkü hayvanlar kesilmeden önce yaradanın adı anılmadan yenmez. Diğer yandan doğrudan peygamberimize inen bir ayette de peygamberimizin helal edilen nimetlerin haramlaştırmaması gerektiği O’ndan söyleniyor.Durum böyle olunca veganların insanın doğasına aykırı davrandıklarına karar verdim, ya yeterli bilimsel çalışma yok ya da bilimi kendilerini haklı çıkarmak için üzeri örtünerek kullanıyorlar.benim ise beslenme konusunda söylebileceğim tek şey yaşadığımız coğrafyanın(yani Anadolu’nun) besini ile beslenmenin sağlık açısından önemli olması kanısına varmamdır,aynı zamanda zevk için avlanılmamalı ve hayvanları ithal edip çok para kazanıcam diye sıkışık ortamlarda doğal olmayan besinlerle beslememektir(ki bu vegan duyarlılığını da içeriyor).Yaşadığımız coğrafya bize ne veriyorsa onu almalı aşırıya kaçmamalıyız, olmayanlara da verebilmeliyiz. Eğer bizler hepçil varlıklar isek seçeneği var deyip dışarıdan vitamin desteği almadan sadece otçul yaşayarak nasıl sağlıklı olanabilineceğini anlayabilmem gerekiyor.Bu iş belki de çok zor, dünyada bu kadar fakir varken organik tarım ile yalnızca otçul yaşamak peki fakirlikle mücadele edebilicek mi? Yoksa gerçekten insan nefsinin başka bir hevası mıdır? Ya da Endüstriyel yaşama böyle karşı gelinebilir mi? Herkes vegan olursa evrimleşmemiz otçulluğa mı gidecektir?

Bir cevap yazın

(E-posta adresiniz yayımlanmayacaktır.)

/>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Günün Önerisi: Sebzeli Lazanya

Popüler Yazılar

Karadeniz'den Mısır Ekmeği tarifi
İrmik Helvası tarifi
Tavuk Marinesi (Terbiyesi) tarifi
Fırında Patatesli Pırasa tarifi
Portakallı Ispanak Salatası tarifi
Julie & Julia
(Bursa Usulü) Kaygana Tarifi
Tahinli Kurabiye tarifi
Zeytinyağlı Pırasa tarifi
Hindistan Cevizli Kurabiye tarifi

Bloga e-posta ile abone ol

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 762 aboneye katılın