Bence Türkçe’yi doğru ve düzgün kullanmak, anlamlı cümleler kurmak da, birliğimizin şartlarından biri. Her kelimeyi kısaltmak, tüm “v” harfleri yerine “w” yazmak, istisnasız her “de” ve “ki” ekini yanlış yazmak hiç iyiye doğru bir gidiş değil. Bundan 10 sene sonra, Türkçe diye bir dil kalmayacak gibi gözüküyor.
Söylenecek çok şey olsa da, son zamanlarda oldukça dikkatimi çeken şey, “şu an” kullanımı. 10 kişiden 9’u, “şuan” şeklinde yazıyor. Öyle yerleşmiş ki. Lütfen dikkat edelim, bari “şu an”ımızı kurtaralım!
Sevgili GIA,
Yazınızı okuyup da yalnız olmadığımı görmek beni oldukça mutlu etti.
Ben de Türkçe’mizi ama yazarken ama konuşurken hep dikkat ediyorum. Özellikle, sosyal medyada ve bloglarda yapılan yazım yanlışları tüylerimi diken diken ediyor. İnanır mısınız dilimizi doğru düzgün yazamayan blogları okuyamıyorum bile. Bu blog sahiplerinin arasında ne yazık ki öğretmenlerimiz de var. Daha yazacak çok şey var ama bu sütunu da uzun uzadıya ve kalabalık yaparak doldurmak istemem. Lafın kısası dediklerinizin altına aynen imzamı atıyorum.
Dilinize sağlık!
Sevgilerimle,
Zehra Kalafat
Gerçekten tüyler ürpertici :( Bazen üniversite mezunu kişilerden gelen e-postalar beni hayrete düşürüyor; hiç noktalamasız yazı yazanlar var, hiç abartmıyorum, ne nokta var ne virgül. Zaten cümle düşük, nerede başlayıp bittiği belli değil, ‘De’lerle ‘ki’leri ayırabilmek bu durumda hayal :( Oysaki ilkokul öğrencisi bile bu hataları yapmamalı.
Yıllar önce birisi dayanamayıp ‘dahi anlamındaki de ayrı yazılır’ adında bir web sayfası bile açmıştı ama nafile :(
Bu işin sonu nereye varır diye endişeyle bekliyorum…
Bu işin sonu, bir sürü işimizin gittiği sona doğru gidiyor. Herşeyin çivisi çıkıyor zamanla, bunun da çıkacak.
Cidden çok üzücü. Dört bir taraftan ve en üzücüsü kendi kendimize, ülkemizi göçertiyoruz.
Türkçe’yi düzgün konuşmanın neden gerekli olduğu bilinci bir kafaya yerleşmedikçe, düzgün kullandırtamayız ki.
Kesinlikle aynı fikirdeyim, yapılan hataları gördükçe tüylerim diken diken oluyor, hele ki bloglardaki yazım hataları kabul edilir gibi değil. Bir çok kişinin okuyacağı bir yazı yazıyorsun bari biraz özen göster. Ama maalesef ki umurunda bile değil milletin. Okulda da mı öğretmiyorlar artık imla kurallarını anlamadım ki.
Neyse ki arada bizim gibi düşünenler çıkıyor, çok fazla olmasak da :)
Bence sorun: 1. Okullarda Türkçe’yi düzgün öğretme derdinde değiller. Herkes yabancı dil öğrenmeye önem verir olduktan sonra, Türkçe 2. 3. planda kaldı. Oysa yabancı dilden önce, ana dil gelmeliydi her zaman için.
2. Düzgün Türkçe kullananlara “anneanne” gözüyle bakılıyor. Liselilerin bu konuda baskı hissettiğine eminim. Düşünsenize, her türlü kurala uyarak arkadaşına mesaj atan bir lise çocuğunu, hemen dalga konusu olur herhalde.
Yazmak istiyorum düşüncelerimi ama, ya yanlış yazarsam diye korktum yazmaya:) Size katılıyorum.
Ya incebelli korkma:) Kimse korkmasın. Sadece dikkat edelim diye dedim. Ben zaten vakit buldukça düzeltiyorum hepsini. Hadi söyle düşüncelerini.
Ya “bugün” anlamına gelen “bu gün” kullanımı? Ben noktasız virgülsüz, sadece küüçk harfle hızla yazılan mailleri umursamıyorum, onlar önemsizler ve sadece hızlı iletişim için. Ancak özenip yazı yazıp bu tuhaf hataları yapmak? Ona anlam veremiyorum işte.