Sarı Kantaron bitkisi

, GIA

Sarı kantaron, üzerinde birçok sarı çiçeği bulunan bir çalı türü. Binbirdelikotu veya püren olarak da bilinmekte. Dünya’nın birçok yerinde yetişen ve Ortaçağ’dan beri güvenle kullanılan bir bitki. 1997 yılında Newsweek dergisindeki bir makaleden sonra, televizyon programlarına da konu olmuş ve sarı kantaron üzerine olan ilgi artmış.

Bilinen en büyük etkisi strese ve depresyona iyi geldiği yönündedir. İçeriğindeki hypericin maddesi, normalde uyku sırasında beyinde meydana gelen teta dalgalarını arttırırlar. Bu şekilde derin düşünce ve meditasyon, memnuniyet ve yaratıcı düşüncelerin de artmasını sağlamaktadır. Kötümserlik, endişe, korku, umutsuzluk, çaresizlik duygularına iyi geldiği söylenmektedir. Uyku problemlerinde, kronik yorgunluk belirtilerinde, menopoz dönemi sıkıntılarında ve yara iyileştirme süreçlerinde de olumlu etkileri olduğundan bahsedilmektedir.

Ayrıca Eski Roma’da şeytan kaçıran adıyla bilinen bitkinin, hastalıkları, kötü ruhları ve yıldırımları evden kovduğuna inanılırmış. Bu yüzden kantaron bitkisi evlere asılırmış.

Piyasada sarı kantaron çayını ve St. Johns Worth adıyla kapsüllerini bulmak mümkün. Şu ana kadar bir yan etkisi saptanamamış. Aşırı kullanımında, açık tenli kişilerin güneşe olan hassasiyetlerini arttırdığı gözlenmiş.

Söke’de kantaron yağı satan bir yer gördüm. Dükkan sahibine sorduğumda, haricen sürüldüğünde açık yaralara iyi geldiğini söyledi. Piyasadaki bazı relax (rahatlama) çaylarının içeriğinde de bulunuyor. Ekşi sözlükteki yorumlardan okuduğum kadarıyla, çayını veya hapını içenlerde bir rahatlama ve gevşeme yaptığı da söyleniyor. Bilginize…..

Pin It

9 yorum

  • ben de tasdik ediyorum efendim. Cayini GIA sayesinde denedim. Tadi da gayet hos kokusu da.. Ve de gercekten rahatlatiyor. Cok stresli bir insan olmama ragmen, bu cay gercekten rahatlatti ve de uyku duzenimi duzeltti diyebilirim.

  • Ben de bir süredir hapını alıyorum. Ama o kadar bölük pörçük aldım ki, etkilerini çok hissedemedim. Aldığım zaman rahatladığımı hissediyorum (belki biraz da psikolojik), ama zaten az stresli bir zamanımda aldığım için, çok da kesin konuşamıyorum.

    Hamileler, zararsız olduğu iddia edilse de, böyle bitkilere danışıp yaklaşsınlar lütfen!

  • Ama tabiki açık yaralara sürecek ilaç bulamadığımız zaman veya mecbur kalırsak böyle şeyler sürmeliyiz. Yoksa doktorlar bizi eczane yerine aktara gönderirdi değil mi :)

  • Tabii!! Her zaman önce tıp diyoruz.
    Bu da biraz kolestrol düşürmek için ceviz yemeğe benziyor.

  • ameliyat izlerini dahi kaybedecek kadar etkili bir bitki

  • arkadaişar bu bitkinin çayını nerden alabilirim bilen varsa söyliyebilirmi

  • Almanya’da bulunduğum yıllarda gördüm ki eczaneler tüm bitkileri eczanelerinde, hatta eczane önünde sergiliyorlar.
    Hangi otun hangi rahatsızlıklara iyi geldiği, kullanım şekilleri de çok güzel açıklanmış.
    Türkiye’ye geldiğimde bir aktara girdim.
    Aktar, bitkilerle ilgili açıklamaların vitrine edilmesinin yasak olduğunu söyledi.
    Bu ne tür bir yasak; kimlerin baskısı sonucu böyle bir yasak konulabilir, anlaşılır gibi değil.

  • sarı kantıron miyde ile ilgili netür hastalık varsa hepsine iyi geliyor ve kantronu yaşken toplarda sadece çiçeklerini ağzı kapaklı cam kavonaza kor ve bu atılan çiçekleri bürüyecek kadar hakiki zeytin yağı eklenir ve bu karışım 45 gün gölgede bekletilir ve yağ aklınıza gelen bütün yaralarda kullanılır iyileşmiyecek yara yoktur bil hassa şeker hastaları için aranan bir melhem olacaktır yaranın enkısa zamanda iyi oldugunu göreceksiniz

  • Arkadaslar ben bu bitkinin yağını kullandım.Satın almadan önce fazla kaale almamıştım, ama şakaklarıma sürer sürmez bas ağrımı geçirince mucizevi bir bitki olduğuna inandım. Zaten yüce rabbimiz herşeyin şifasını vermiş…Herkese tavsiye ederim.

Bir yanıt yazın

(E-posta adresiniz yayımlanmayacaktır.)

/>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Günün Önerisi: Sebzeli Lazanya

Popüler Yazılar

Ratatouille (Ratatuy)
Karnabahar Pizzası
Hazır Yufkadan Katmer tarifi
Evde tel şehriye yoksa???
Karadeniz'den Mısır Ekmeği tarifi
Soğanlı Yumurta tarifi (Saray Usulü)
Un Helvası tarifi
Un (Yalancı İşkembe) Çorbası tarifi
Tavuk Marinesi (Terbiyesi) tarifi
Soğan Kızartması tarifi

Bloga e-posta ile abone ol

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 762 aboneye katılın