Reaktif Hipoglisemi nedir?

, GIA

Reaktif hipoglisemi, gün içinde kan şekerindeki düşmeler nedeniyle ortaya çıkan ve insanda şeker, çikolata veta tatlı birşeyler yeme ve atıştırma ihtiyacı yaratan bir durumdur.

Özellikle yüksek glisemik indeksli, yani kan şekerini hızla yükselten karbonhidratlar yendikten sonra, önce kandaki şeker ve arkasından insülin hormonu hızla yükselir. İnsülin, kan şekerini düşüren bir hormondur. Kanda artan insülin, 2-3 saat sonra kan şekerini normalin de altına indirdiği için, şiddetli bir yeme isteği, titreme, terleme, mide kazınması olur. Bu duruma reaktif hipoglisemi denir. Kişi, tatlı şeyler yediğinde kan şekeri tekrar yükselir; ancak yükselen insülin seviyesi yüzünden 2-3 saat sonra kan şekeri yeniden düşer. Bu durum bir kısır döngü şeklinde devam eder ve kişi hızla kilo almaya başlar.

Dengeli beslenmeyenler, kahvaltı yapmayanlar ve düzensiz yemek yiyenlerde kan şekeri gün içinde düştüğü için sık sık atıştırma krizleri görülür. Sabah saat 9-11 arasında, öğleden sonra saat 15-16 sularında daha belirgin olacak şekilde, halsizlik, bitkinlik, baş dönmesi, çarpıntı ve tansiyon oynamaları gibi şikayetler olabilir.

Bu durumu engellemek için, düşük glisemik indeksli ve posalı karbonhidratlar alınmalı ve öğünler atlanmamalıdır. Meyve ve sebze gibi posalı gıdalar kan şekerini hızla yükseltmezler.

Beyaz ekmek yerine, tam buğday ekmeği veya köy ekmeği; beyaz pirinç yerine kahverengi pirinç veya daha iyisi bulgur; beyaz makarna yerine tam buğdaydan yapılmış makarna veya kepekli, ıspanaklı, domatesli makarna yemekle başlayabiliriz.

Sigara, kahve ve kafeinli içecekler de kan şekerini düşürerek, şekerli şeylere saldırmaya neden olabilir. Bunun nedeni çaya konulan şeker değil, çayda ve kahvede bulunan kafeindir. Açlık atakları yaşayan kişilerin kahve, sigara ve kafeinli her türlü içecekten uzak durması gerekir.

Ayrıca 2.5 saatten fazla aç kalmamak gereklidir. Ara öğün olarak, salatalık, elma, 3-4 badem-ceviz, yulaf ezmesi veya yoğurt yenebilir.

Hipoglisemi hastasının yemesi sakıncalı olan yiyecekler:

– Şeker, şekerleme, şekerli tatlılar, bal, reçel, marmelat, pekmez, şurup, çikolata
– Hamur işleri, börek, çörek, pasta, kek, kurabiye, jöle, tahin, tahin helvası
– Yağda kızartılmış, kavrulmuş, sos ilave edilmiş et/sebze/hamur.
– Bütün yağlı yiyecekler (yağlı et, mayonez, kaymak…)
– Kuruyemişler (badem-ceviz-fındık hariç)
– Sucuk, sosis, pastırma, sucuk
– Alkollü içecekler, meyve suları, meşrubatlar
– Margarin, iç yağ, kuyruk yağı
– Sakatatlar
– Siyah çay, kahve, kola
– Beyaz ekmek, pirinç pilavı, patates
– Ketçap, hardal

Yenilmesi serbest olanlar:

– Her türlü sebze ve salata
– Karpuz, kavun, üzüm, incir, muz dışındaki meyveler
– Kuru fasulye, mercimek, nohut, bulgur pilavı (7 yemek kaşığı)
– Günde 5-6 porsiyon sebze
– Tam tahıllar
– Sıvı yağ ve özellikle zeytinyağı
– Ara öğünlerde 3-4 adet ceviz-badem-fındık
– Günde 1 tatlı kaşığı keten tohumu
– Yağsız süt
– Haftada en az 2 defa yağsız balık/tavuk/hindi
– Günde en az 8 bardak su, bitki çayları, maden suyu.

Pin It

37 yorum

  • Belirtilerine baktim yok o belirtiler bende eminim . Mesela her zaman gozum boyle bulanik yemek yedigim zaman dizeliyo anca ama sonra yine dusuyo her an gozumun onu birden kararacak insanlari cift gorecgim gibi oluyo hastane ye gidecgm yine diye dusunuyorum. Insanlara bakiyorum bir gn boyunca aclar bn oyle olsam heralde bayilrm aninda diye dusunyrym doktora gitsem ama nereye diabete gittim normal cikti kafam cok karisik . Acaba beslnmemle ilgili olabilir mi dzensiz beslenme spor yapmama falan ?

  • Yaklaşık 2 sene önce reaktif hipoglisemi tanısıyla bütün hayatım değişti. Şuan 20 yaşındayım 1.68 boyundayım kilom 2 senedir 49 50 civarlarında seyrediyor. Zayıflığım beni çoğu zaman ölümden döndürüyor. Bu hastalığın ilk zamanlarında çok zor günler geçirdim. Şekerim 45 50 arasıydı hep ve bende hep bi renksizlik hep halsizlik oluyordu yaşayan bir ölü gibiydim aslında hala öyleyim diyebilirim. Daha 20 yaşında olmama rağmen kendimi 60 yaşında gibi hissediyorum düzenli bir işte çalışamıyorum 1 saatten fazla ayakta duramıyorum sık sık bir şeyler yeme ihtiyacı duyuyorum ellerimde titreme oluyor güneşin altında fazla kalamıyorum stres yapınca hemen şekerim düşüyor ve saatlerce kendime gelemiyorum. Ben sağlık sektöründe çalışıyordum, etrafımda o kadar doktor hemşire arkadaşım olmasına rağmen bu rahatsızlığıma kimse bir çare bulamadı diyette yaptım ama hiç bir işe yaramadı sanırım diabete doğru gidiyorum.
    RABBİM HEPİMİZE ACİL ŞİFALAR VERSİN İNŞALLAH.

  • biraz geç olmuş ama hakan arkadaşa cevabım olsun. bu teşhis sadece 75gr ogtt en az 3 saatlik testle konabilir hakan. açlık tokluk şekerine bakılarak değil. ama senin belirtilerin tam olarak reaktif hipoglisemiye uyuyor. günde 6 öğün azar azar yemek yemeni tavsiye ederim. geçmiş olsun…

Bir cevap yazın

(E-posta adresiniz yayımlanmayacaktır.)

/>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Günün Önerisi: Sebzeli Lazanya

Popüler Yazılar

Karadeniz'den Mısır Ekmeği tarifi
Un Helvası tarifi
İrmik Helvası tarifi
Evde margarita nasıl yapılır?
Limonlu Çikolata Topları tarifi
Alinazik / Ali Nazik tarifi
Fairy ve Tavada Et Pişirme Yöntemi
Tavada Az Yağlı Patates Kızartması tarifi
Kıymalı Lazanya tarifi
Lohusa Şerbeti Tarifi

Bloga e-posta ile abone ol

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 762 aboneye katılın