Reaktif hipoglisemi ile ilgili…

, GIA

Bir önceki postumda, kan şekeri düşmesiyle ilgili bilgiler verip, uyulması gereken diyetten bahsetmiştim. Bu yazdıklarım, doktorumun bana verdiği dökümanlardan yaptığım özet bilgilerdi. Ama gelen yorumlardan, sanki bu diyet yanlış anlaşılmış olabilir diye düşündüm:

Reaktif hipoglisemi, aynı gizli şeker veya diyabet gibi bir rahatsızlık. Şeker (insülin) yüklemesi testi diye bir tahlil var. Size aç karnına bol şeker içeren bir su içiriyorlar. 30. dakika, 1. saatte, 2. saatte ve 3. saatte idrarınızı ve kanınızı alıyorlar. Baktıkları şey, şekerinizin ne kadar yükseldiği ve birkaç saat sonunda şekerinizin ne kadar düştüğü. Eğer düşmesi gereken seviyenin altına düşüyorsa, reaktif hipoglisemi hastası olduğunuz teşhis ediliyor.

Dolayısıyla, buna uygun beslenmeniz gerekiyor. Nasıl ki, şeker hastaları için, tanrının yarattığı en güzel sebzelerden biri olan patates sakıncalıysa veya çölyak hastası kutsal saydığımız beyaz ekmeği yiyemiyorsa, hipoglisemi hastasının da aşağıda verilen listedekileri yemesi sakıncalı. Yani bu verilen listenin, kilo vermek için verilen liste ile alakası yok; lütfen bunu karıştırmayalım. Tabii verilen liste, kilo verme diyetlerindeki listeyle birebir örtüşüyor. Aynı zamanda şeker hastalarının diyetiyle de birerbir aynı.

Yani şöyle diyebiliriz: Hipoglisemisi olan bir insan, bir şeker hastası nasıl besleniyorsa aynı o şekilde besleniyor. Az ve sık aralıklarla, kandaki şeker oranını yükseltmeyecek besinlerle.

Ben de bir hipoglisemi hastasıyım. Bu rahatsızlığı tanıdığım halde, kendime teşhis koyup doktora gitmem 2 senemi aldı. Çok geç kaldığım için sonradan çok üzüldüm. Belirtileri; yemekten 1-2 saat sonra yaşadığım mide kazınmaları, aşırı halsizlikler, herşeye karşı isteksizlik, kolumu kaldıracak güç bulamamak… Ayrıca bir anda ortaya çıkan sinir patlaması (kan şekeriniz düştüğü anda), sabırsızlık… Bunun dışında, fazla şeker yediğimde  kalp çarpıntım, beynimde zonklama oluyordu, aynı tansiyonu çok çıkan kişilerde görülen belirtiler gibi. Doktora gitmemi artık kaçınılmaz olan aynı hafta içinde yaşadığım durumlar ise; bir kere sabah kahvaltı yapmadan içtiğim koyu bir çay sonrası bayılmam ve bir gece yediğim irmik helvası sonucu yaşadığım kalp çarpıntısı ve beyin zonklaması durumu oldu. Öyle ki eşime: “Ben ya kalp krizi geçiriyorum, ya beyin kanaması; ama kesin ölüyorum.” dedim. Doktorumdan, kan şekeri düştüğündeki belirtilerin, panik atak hastalarının yaşadığı belirtilerle hemen hemen aynı olduğunu öğrendim. Ayrıca gece uyurken düşen kan şekeri, en tehlikeli durummuş. Uyku hipoglisemisi de denen bu rahatsızlıkta, kan şekeri uyku halindeyken düştüğü için çok kötü sonuçlar yaşanabiliyormuş. (Ben allaha şükür hiç bunu yaşamadım.) Bu yüzden hipoglisemi hastalarının geceleri tatlı yiyip yatması, son derece tehlikeli. Hoş, hepimiz için tehlikeli ya:)

Yani sevgili okuyucularım, bu kontrol altında tutulmadığı zaman hayat kalitesini çok düşüren ciddi bir rahatsızlık. Aralarda canınızın tatlı çekmesi bir belirti olabilir belki, ama gördüğünüz gibi çok daha ciddi belirtileri de oluyor.

Pin It

7 yorum

  • bende hipoglisemi hastasıyım.

    bu hastalagı kabullenmek benim içinde çok zor oldu. resmen 2 yılımı aldı. doktorun verdiği listeyi yemek beni çok yoruyordu. günde 6 ögün yemek beni çok yoruyor diye ağladığımı bile biliyorum. bir yere misafirlige gittiğimde önüme konanları yiyemiyordum çogu zaman. herkese de açıklayamıyorsunuz tabi. ha bide diyete uygun kalori aldınızmı saati geldiğinde yemezseniz titremeler ve ellerde soğuma başlıyor. bunu hissedincede moraliniz bozuluyor. Bu konuda yaşadığım o kadar çok şey var ki yazsam bitmez inanın.

    gerekli olan şeylerden biri de spor yapmak. bana doktorum un,şeker ve tuz dan hayatın boyunca kaçın ve bol bol yürüyüş yap terle demişti.

    hipoglisemisi olanlar, benim gibi lütfen eve yürüyüş bandı alın ve mutlaka haftada 2 defa kullanmaya çalışın. ilaç gibi iyi geliyor. tecrübeyle sabittir.

    eğer kendimize bakarsak yaşadıklarımız bunlarla sınırlı kalırmış. ama eğer bakmazsak şeker hastası olarak insülin kullanmamız bile gerekir miş.

    ben doğumdan sonra çok saldım kendimi. bir türlü eski beslenme düzenime gecemiyorum. her ay 2 defa diyetisyene gidiyorum. ama istikrarsızlıktan yapıyorum. 2 yıldız 8 kilo fazlamın sadece 6 sını verebildim. onuda diyet yanında yürüyüş yaparak oldu.

    bu konudaki yorumlar ve yazılar beni tekrar motive etti. artık tatlı yemicem.

  • ben de sizin gibi hipoglisemi hastasıyım.
    hastalığımı 1 yıl içinde 10 kilo birden alınca endokrin uzmanına gittiğimde öğrendim.
    dediğiniz gibi sekiz öğünlü diyetime dikkat etmeye başlayınca yine bir seneye yakın zamanda o 10 kiloyu da vermiş oldum.ama ilk zamanlar kendi kendime bu diyeti uygulayamadım.
    akupunktur uzmanından yardım aldım.daha sonra bu diyeti uygulamak bende alışkanlık halini aldı.fakat dediğiniz gibi çevrenizdeki insanlar bunu pek de anlayamıyor..
    siz bişeyleri yemediğinizde veya az yediğinizde zayıflamak için diyet yaptığınızı zannediyorlar.açıklama yapmak da artık biraz sıkmaya başladı..

  • Evet, çevreye bunları anlatmak çok sıkıcı. Bence canınız anlatmak istemiyorsa, veya anlayacaklarını düşünmüyorsanız gizli şekeriniz olduğunu söyleyin. “Şeker” deyince hem herkes anlıyor, hem de akan sular duruyor. Kimse şeker hastasına pasta yedirmeye çalışmıyor.
    Sonuçta gizli şekeri olanın da, şekeri olanın da, hipoglisemisi olanın da aynı şekilde beslenmesi gerekiyor.

  • Evet haklısınız.en iyisi “şekerim var” demek.zaten dikkat etmediğimiz takdirde şeker hastası olma riskimiz yüksek:(

  • Arkadaşlarında dediği gibi yaşam kalitesini çok düşüren bir hastalık bu.Ben bahsettiğiniz uykuda hipoglisemi atağını geçirerek uyanıyorum ve ağlıyorum.Ne yersem yiğim toparlayamıyorum.Eğer ayar kaçmışsa bunu düzeltmek 2 haftamı alıyor.O malum ilacı günde 2 kez düzenli kullanmak ve kandaki insülini sabit tutmak gerekiyor ama ne yazıkki senelerdir en az 5 yıl oldu ben bunu düzenli içmeyi başaramadım.Ne kilo alıyorum ne veriyorum.Ve mutsuzum :D

  • ben 25 yıldır addison hastasıyım ve hipoglisemim var doktorlarımızın bu konuda da açıklama yapmlarını bekliyorum .saygılar

  • Verdigin degerli bilgiler icin cok tesekkur ederim. Cok isime yaradi. Saygilar…

Bir yanıt yazın

(E-posta adresiniz yayımlanmayacaktır.)

/>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Günün Önerisi: Sebzeli Lazanya

Popüler Yazılar

Ratatouille (Ratatuy)
Karnabahar Pizzası
Hazır Yufkadan Katmer tarifi
Evde tel şehriye yoksa???
Karadeniz'den Mısır Ekmeği tarifi
Soğanlı Yumurta tarifi (Saray Usulü)
Un Helvası tarifi
Tavuk Marinesi (Terbiyesi) tarifi
Soğan Kızartması tarifi
Yıldız şeklinde pasta yapmak

Bloga e-posta ile abone ol

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 762 aboneye katılın