Parma deyince futbol takımından sonra ilk akla gelen Parmesan peynirdir. Bu yaz Parma seyahatim sırasında, bu peyniri yerinde yeme şansına eriştim. Kocaman tekerlekler, yanında ceviz ve şarap eşliğinde ikram ediliyordu. Hatta tekerleğin üzerindeki bıçakla siz istediğiniz kadar peyniri kendiniz kesiyordunuz. Bahsettiğim peyniri de sizin için fotoğrafladım. Peki nasıl yapılıyor bu peynir?
Çiftçiler işe sabah saat 7’de, sütü geniş dikdörtgen çelik teknelerde kaynatıp pastörize etmekle başlıyorlar. Ardından bu süt, bakır teknelere aktarılıyor. Her tekneden iki tekerlek peynir yapılıyor. Süt kesilinceye kadar bu teknede bekletiliyor. Kesilen süt toplanıyor, süzülüyor ve her parça bir tekerlek parmesan peynirini oluşturacak şekilde ikiye ayrılıyor. Peynirin tuzu ise daha sonra bekletileceği tuz teknelerinden geliyor.
Aşağıda, çiftçilerin sütü kaynattıktan sonra, kesilen kısımları toplamasını görüyorsunuz:
Ardından peynir, tuzlu kısmıyla karıştırılacağı plastik kalıplara yerleştiriliyor. Oradan çıkarılıp metal bir kalıba konuyor ve bu kalıpta özel olarak şekillendirilip, damgalar basılıyor. Bu şekiller ve damgalar Parma Konsorsiyumu tarafından özenle belirlenip, periyodik olarak güncelleniyo; çünkü bu damgalar çalınıp, kopyalanabiliyor. Oysa Parma Konsorsiyumu peynirlerinin üretimini kontrol altında tutmak istiyor.
Uzun işlemlerden sonra Parmesan peyniri hazırlanmış oluyor.
Benim bu sayfada gordugum herseyden sonra takinti gelistirip onu yiyip icene dek aklimi alamamam gelenek haline geldi! Evde sarap var, ceviz var, yarin permesan alinacak :)
gercekten kirmizi sarabin yaninda nefis bir peynir tabagi olur:)
seninle yapmisligimiz da var GIA peynir tabagi ve kirmizi sarap
bi ara gene yapalim:))
Tabii, bence de yapalım, sık sık yapalım:)
Benim vazgeçemeyeceklerimin başında peynir geliyor zaten. Şarapla birleşince de tadından yenmiyor.
Oradaki üreticiler peynirleri tahtaların üzerine yerleştiriyorlar. Bizde yasak. Neden acaba? Ya onlar işi bilmiyorlar, ya da bizimkiler işi biliyor.