Önce pancarların yeşil kısımlarını, 5cmlik bir sap bırakacak şekilde bıçak yardımıyla kesin. Saplarını bırakmamızın sebebi, pancara rengini veren o kırmızı pigmentin, pişirme sırasında akıp gitmemesi. Bu kırmızı rengi veren pigmentin adı betacyanin ve maalesef suda eriyen bir pigment. Bu yüzden pişirme esnasında pancarın soyulması da önerilmiyor. Ayrıca bu yeşil sapları da yiyebilirsiniz.
Bir fırça yardımıyla, pancarların kabuklarını iyice fırçalayın. Yeşil sapların aralarını iyice yıkayın. Fırına dayanıklı bir kaseye dizin. Üzerine 1.5 su bardağı su ekleyin. Borcamın üzerini folyo ile kapatarak, 200 derece fırında 1 saat 15 dakika pişirin. Pancarlar çatal girecek yumuşaklıkta olmalıdırlar.
Fırından çıkardıktan sonra elinize alabileceğiniz sıcaklığa kadar soğumalarını bekleyin. Ardından, yavaşça kabuklarını soyup, saplarını çıkarın.
İşin bu kısmı biraz zor, çünkü pancarın suyu her tarafınıza bulaşabilir. Bir eldiven giymeniz ve kıyafetlerinize dikkat etmeniz şiddetle tavsiye olunur. Ayrıca, pancarları en sevdiğiniz doğrama tahtası üzerinde de kesmeyin, boyama ihtimali çok yüksek. Suyunu salatalara veya çorbaya eklemek için saklayabilirsiniz. Üzerine tuz ve zeytinyağı ekleyerek ılık şekilde yiyebilirsiniz. Ayrıca salatalara eklemeniz de mümkün. Haşlanmış pirinçle yapacağınız bir salataya biraz pancar eklediğinizde, pirinçler koyu pembe bir hal alıp, çok güzel gözüküyorlar.
Merhaba,
pancarin yesil yapraklarini kesinlikle atmayin. Yumurtali ispanak kavurmasinda oldugu gibi, kücük bir soganla kavurup, üzerine yumurta kirarak yiyebilirsiniz. Cok lezzetli ve faydali.
Afiyet olsun.
Pancar salatası tarifi: 5 tane pancarı haşla, soy, kıyma makinesinden 150 gram ceviz ve 3 diş sarımsakla beraber geçir. Tuzunu, karabiberini ekle, en son da 200 gram mayonez ilave et. İyice soğuduktan sonra servis yap, cevizle süsleyebilirsiniz.