Organik Bitki Çayları

, GIA

Son Amerika seyahatimden, Beliz’in beni oradaki çaylarla tanıştırması sayesinde, bir sürü çayla döndüm. Bir sürü derken, gerçekten bir sürü; yaklaşık 20-25 paket:) Kaldığım otele Amazon’dan sipariş vermiştim. İnsan görmeyince, paketlerin büyüklüğünü de tasavvur edemiyor haliyle. Dönüşte tüm aile bireylerinin sözlü dalga geçişlerini, ama onlar organik, ama burada bulamam ki diyerek geçiştirmeye çalıştım. Sizlerle bir kısmını paylaşmak istedim.

1. Organic Roasted Dandelion Tea (Organik Karahindiba Kökü Çayı): Karahindiba kökü, karaciğerin safra üretimini arttırıyormuş. Karaciğerden salınan safranın başlıca iki görevi var: Vücuttaki artıkları atmak ve sindirim sürecinde yağları kırmak. (Artık favorim safra:) Karahindiba kökünün, karaciğer ve safra üretimi üzerindeki olumlu etkileri çalışmalar sonucunda kanıtlanmış. Kokusu biraz tütsülü.

2. Weihtless Cranberry Herbal Tea (Kızılcık Çayı): Kilo vermeye yardımcı bir çay olarak pazarlanıyor, ama asıl yaptığı şey vücuttaki fazla ödemi atmak. Aynı maydanoz suyu gibi. Bu çayı üretirken, Avrupa’da popüler olan zayıflama ve detoks çayının formülünü baz almışlar. İçinde rezene ve  gülhatmi de var. Güzel kokulu, kırmızı renkli, hafif mayhoş ama güzel bir çay.

3. Eater’s Digest (Sindirim  Çayı): Yemekten sonra midede oluşan gerilimi azaltmaya ve sağlıklı bir sindirim sağlamaya yardımcı olan bir çay. Avrupa’da yapılan çalışmalarda, nane ve rezene ailesinden gelen bitkilerin; sindirim ve şişkinliğe karşı olumlu etkileri ispatlanmış. İçeriğindeki başka bir madde olan zencefilin de, midedeki sinirimi sağlayan sıvıları arttırdığı biliniyor. Bu çay daha çok nane tadının ağır bastığı, hafif tatlı bir çay.

4. Organic Oolong Tea (Organik Oolong Çayı):  Oolong bir Çin çayı çeşidi. Yeşil çaydan daha fazla, siyah çaydan daha az kafeinli. Çay yapraklarının yarı fermentasyonuyla elde ediliyor. Dolayısıyla rengi de, yeşil çayla siyah çay arası bir renk. Yemeklerden yemen sonra içildiğinde, yağların emilimini azalttığından kilo vermeye olumlu etkisi olduğuna dair söylemler var.

Bu kadar çok çeşit çay olunca, akşamları içmekten zevk aldığımız siyah çaya yer kalmaz oldu. Sıcakların da bastırmasıyla, başka bir çözüm buldum. Evde, uzun ince cam bir sürahim var. Her akşam içine 4 değişik poşet çay atıyorum, üzerini de kaynar suyla dolduruyorum. Demlenince poşetleri çıkarıp, buzdolabına koyuyorum. Ertesi gün, eğer evdeysem içine bol buz koyup buzlu çay şeklinde; işe gideceksem de mataraya koyup yanıma alıyorum. Böylelikle, canım sıkıldıkça içtiğim faydalı birşey oluyor… Her gün farklı bir karışım hazırlıyorum. İçine bir tane meyve çayı gibi, koku veren bir poşet de atmayı ihmal etmiyorum. Böylelikle buruk tadı olursa, biraz dengeleniyor.

Mesela fotoğraftaki çay adaçayı, teskin edici çay ve yeşil çay karışımı. Bazen sürahinin içine ince ince zencefil doğruyorum, bazen kabuk tarçın atıyorum. Size de öneririm.

Pin It

10 yorum

  • Gülfemciğim, bu yaz için kurduğum hayalleri gerçeğe dönüştürmüşsün. Ev yapımı soğuk çay :) Ellerine sağlık. Ama bitki çayı olmalı bence de. Gerçek çay ile pek aram değil :)

  • Bir insan hiç mi çay sevmez? İşte o benim…

    O kadar hevesleniyorum ki, böyle renk renk, sağlıklı, hafif ballı, dumanı tüten çaylar içebileyim. Ya da en azından ikram edilen ince belli bardakta, tavşan kanı çayı mundar etmiyiyim…

    Ama yok, kokusu, tadı… Çay hiç benlik değil.

    Yine çok kıskandım şu yazı sayesinde çay içebilen insanları…

    Bu arada mistik chai denen şey bol süt ile içebildiğim yegane çay, her ne koymuşlarsa içine, benim gibi birine bile içirtiyor kendini…

  • Resim de yamuk olmus, neden anlamadim; ilk firsatta duzeltecegim.
    Cay sevmeyen biri olabilecegini dusunemezdim:) ama simdiden 2 tane cikti.
    Siz kahve mi iciyorsunuz, meyve suyu mu?
    Ben de meyve suyu, limonata vs icmem mesela.

  • GIA bu caylari boyle soguk hazirlamak harika bir fikir!

  • Bu ara yeşilçay ve papatyaya dadandım.. bazen içine toz tarçın serpiyorum.. soğuk içmiyorum genelde ben.

  • Ben kahve delisiyim. Sabahları en zor zamanım hazır kahve içeceksem kettleda suyun kaynamasını beklemek, ya da kahve makinesinin başında nöbet tutmak…

    Şöyle köpüklü bir Türk kahvesini hiç birşeye değişmem mesela…

  • Türkiye’de de organik çaylar var tabii ki:-) Marketten örn. Doğa Bitkisel’in ıhlamurunu ya da rezenesini alabilirsiniz. Daha farklı çeşitler ararsanız da GNC mağazalarından bulabilirsiniz. Özellikle buzlu çay için ideal olan antioksidan etkili organik Rooibos çayıdır. Demledikten sonra içine buz atılması ya da dolaba koyulması yeterli. Zaten içersinde tarçın ve karanfil de var.
    Yok eğer ben özel bir fayda da istiyorum diyorsanız o zaman orada satılan organik sertifikalı rahatlatıcı ya da bağışıklık sistemini güçlendiren çeşitleri de deneyebilirsiniz. Bildiğim kadarıyla Traditional Medicinals zaten Amerika’daki GNC’lerde satılıyor. Türkiye’de Mega Tea markası adı altında organik bitki çayları var… belki öyle yüklü miktarlarda almanıza ve zahmete girmenize de gerek kalmaz:-)

  • soğuk çay fikrine ben de bayıldım.. Ben de deneyeyim bari!

  • ben de rooibosun soğuk çayına bayıldımmmm.. mağazadaki danışmanlar bana çayı hazırlayıp soğumaya bıraktıktan sonra biraz vişne suyu ya da elma suyu ile karıştırabileceğimi söylediler..soda da ekleyince asitli ama doğal alternatif bir içecek elde edilirmiş.. nasıl desem, sanki aroma markasını hani o elmalı ice tea ürününü ben kendim evde doğal yöntemlerle hazırladım.. tadını, balını, şekerini kendim ayarlıyorum.. şu amerikalıların vardır bi bildiği.. buzlu çayı herkes kendisi evde hazırlıyormuş ya.. artık ben de ev yapımı buzlu çaylar, kokteyller, asitli içecekler hazırlamaya karar verdim..

  • GNC’de cay oldugunu gercekten bilmiyordum, iste buna cidden sasirdim:)
    Traditional Medicinal caylarini GNC’de gormedim, Whole Foods’da gormustum. Ama baska nerelerde var, hic bilmiyorum.
    Roiboos’u da ilk firsatta deneyecegim, demek tavsiye ediyorsunuz.

Bir cevap yazın

(E-posta adresiniz yayımlanmayacaktır.)

/>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Günün Önerisi: Sebzeli Lazanya

Popüler Yazılar

Karadeniz'den Mısır Ekmeği tarifi
(Bursa Usulü) Kaygana Tarifi
Evde margarita nasıl yapılır?
Un (Yalancı İşkembe) Çorbası tarifi
Dondurma Külahı tarifi
Lohusa Şerbeti Tarifi
Fairy ve Tavada Et Pişirme Yöntemi
Havuçlu Kek tarifi
Supangleli Kek tarifi
Dikkat krema var!

Bloga e-posta ile abone ol

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 762 aboneye katılın