Bilim adamları Akdeniz diyetinin sağlığa neden bu kadar faydalı olduğundan hala emin olamasalar da, balık tüketiminin yüksekliği üzerinde durup, araştırmalarını bu konuda yoğunlaştırıyorlar. Şüphesiz ki balık, az yağlı olması ve yüksek protein ihtiva etmesi bakımından çok sağlıklı bir yiyecek. Uzmanlar balık yemenin kalp sağlığına olan olumlu etkilerinin, içeriğindeki yağlardan kaynaklandığına inanıyorlar. İşte Omega-3 yağ asitleri diye duyduğumuz yağlar, balıkların kendi vücutlarında ihtiva ettikleri yağlar. Omega-3 yağ asitlerini vücudumuz kendi üretemediğinden, mutlaka dışarıdan almamız gerekiyor.
Düzenli yağlı balık yemenin, kalp atışı düzensizliklerini önlediği görülmüş; ki bu düzensizliklerin de doğrudan kalp krizi riski ile bağlantılı olduğu biliniyor. Son yapılan araştırma sonuçlarına göre, haftada bir kez tüketilen yağlı balıklar bile, kalp atışı düzensizliklerine olumlu etki yapmışlar.
Omega-3 yağ asitlerinin bu etkileri nasıl yaptıkları konusunda hala anlaşılmayan noktalar var. Yağ asitlerinin kandaki kolestrol oranını düşürmediği, ancak yemek sırasında ve yemekten sonra kandaki trigliserit yoğunluğunu azalttığı belirtiliyor. Özellikle yemek sonrası kandaki trigliserit oranının yükselmesi, kalp krizini tetikleyen etmenlerden biri olarak gösteriliyor.
Omega-3 yağ asitleri, aynı zamanda insan beyni ve göz retinasının da önemli bileşiklerinden. Bu yüzden, rahimde ve doğum sonrası bebek gelişimi üzerindeki etkisi çok araştırılmış ve hala araştırılmaya devam ediliyor. Diğer taraftan, hamilelik sırasında ve emzirme dönemindeki etkileri üzerine de yoğun çalışmalar devam etmekte. Ancak bu araştırmaların sonuçları henüz kesinlik kazanmamış. Bazı uzmanlar tarafından hamilelerin yağlı balıkları yemeleri öneriliyorsa da, bazı balıkların (yüksek oranda civa içeren kılıç balığı, ringa balığı veya bazı tip ton balıkları gibi) hamilelik döneminde kesinlikle tüketilmemesi gerektiği söylenmekte. Bu sebeple, hamile bayanların Omega-3 kaynakları hakkında doktorlarına danışması şart.
Merhaba GIA aslında bu yağ ve yağ asitleri konusu gerçekten çok karışık,
doymuş yağ doymamış yağ bir sürü alt başlık var bu konuda…
Mesela fındık ve badem de kolestrol sıfır,
doymamış yağ oranı doymuş yağ oranından yüksek,
şimdi biz fındık tüketerek sağlıklı ve kalbimize zarar vermeden mi kilo almış oluyoruz:)
Annemin diyetisyeni günde mutlaka 20 fındık yemesini önermişti. Annem yiye yiye çok kilo verdi. (Üstelik sadece fındık değil, yanında yine sayıyla leblebi, kuru üzüm de vardı.) Dolayısıyla, günde 200 gr fındık yersen elbette kilo alıyorsun ama bir avuç fındık-ceviz-badem karışımının sana zararı değil, faydası oluyor.
GIA,
Cok tesekkurler bu faydali bilgiler icin. Acaba hangi sebze, meyve veya baska yiyecekte ne kadar kalori, protein oldugunu ogrenmek icin bildigin bir kaynak var mi?
Ufak bir araştırma yapıyorum; hepsini içeren bir liste bulup söyleyeceğim.
bune yayınladığınız için teşekkür ederim ödevime çok lazım oldu.
bunu yayınladığınız için teşekkür ederim.
Balık Yağı -Arctic Sea Omega 3 – 39
63.91 TL
Adet:
Son yirmi yılda yapılan araştırmalar Omega-3 yağ asidinin sağlığımız için çok faydalı olduğunu ortaya çıkartmıştır. Özel formülümüz olan, saf ve güçlü Omega-3 balık yağı asidi ile saf zeytinyağından elde edilen Omega-9 yağ asidi bileşimi vücudumuzun üretemediği bu besinleri doğal olarak temin eder.