Ne kadar şeker tüketiyoruz?

, GIA

Tatlıyı sevdiğimiz çok açık. Şekerli ürünler konusunda dünyanın önde gelen üreticilerinden Kraft, en çok tutulan ürünü olan Oreo’nun Çin’deki tüketim istatistiklerini incelemiş. Oreo iki kat bisküvi arasına krema ile yapılan, Türkiye’de de birçok muadili olan kremalı bir bisküvi türü.

Wall Street Journal‘da da yayınlanan sonuca göre, şu an Amerika’da yenen Oreo’nun Çinliler’in damak tadı için fazla şekerli olduğu sonucuna varıldı. Kraft Oreo’nun içeriğini değiştirerek bir kez daha piyasaya sürdü ve şu an Çin’de en çok tüketilen bisküvi ünvanını aldı.

The Daily Mail gazetesi ise, genelde sağlıklı olarak bildiğimiz besinlerin 1978 ile 2002 yıllarında içerdikleri şeker oranlarını kıyasladı. Sonuçlara göre, besinlerin içerdiği şeker oranı her geçen gün yükselmekte… Örneğin Türkiye’de de sıklıkla tüketiler kahvaltılık gevreklerden birinin 100 gramının, 1978’de 9.6 gr şeker içerirken, 2007’de 17 gr şeker içerdiği saptanmış.

“Şekere karşı bir zaafımız olduğu açık ve üreticiler satışlarını arttırmak ve rekabetçi pazarda kendilerine sağlam bir yer edinmek için, bunu çok iyi kullanıyorlar.”

“Şeker ucuz bir madde ve üreticiler bir ürünü farklılaştırmak için, ilk önce şekere başvuruyorlar.”

Ayrıca, şu konuda da dikkat etmek gerekiyor: Besinlerdeki yağ ve tuz oranını düşürmeyi amaçlayan üreticiler, genelde bunların yerine şeker ekliyorlar. Amerika için yapılan istatistiklerde, 2000 yılında şekerden alınan kalori miktarının 1961’e kıyasla %29 daha fazla olduğu görülmüş. Elbette bu yönde şekillenen bir dünyada, çocuklarımıza sebze ve meyve yedirirken zorlanmamız şaşırtıcı değil.

Her ne kadar ağzımıza attığımız şeylerden kendimiz sorumlu olsak da, yiyecek üreticilerinin de bu gidişatı farklı yönlere çekmek için attıkları adımlar olmalı. Maalesef, şeker üretimi ve fiyatlarıyla ilgili değişiklikler olmadığı sürece, bu konuda bir gelişme göremeyeceğiz gibi.

Yukarıdaki makale Amerika ve Amerika tüketim alışkanlıklarından yola çıkarak hazırlanmış; ama benzerlikleri siz de farketmişsinizdir. Bu sonuçlar aslında hepimizin her gün gazetelerde, ana haber bültenlerinde bahsedildiğini duyduğumuz sonuçlar. Belki o kadar çok duyuyoruz ki, artık önemini algılayamıyoruz. Daha kaliteli yaşamak için, besin seçimlerimizde daha bilinçli olmalıyız.

Pin It

2 yorum

  • Ohh yağı azalttık, tuzu azalttık demişler demişler. Hiç de fark ettirmeden şekere yüklenmişler. Bu kadar fark olmasına şaşırdım doğrusu. Bundan böyle ambalajlı fabrikasyon ürünleri azaltacağım hayatımda..

  • Ambalaj içinde satılan ve çok faydalı denen birşey duymadım ben hiç, ya siz? Belki kahvaltılık gevrekler?

Bir cevap yazın

(E-posta adresiniz yayımlanmayacaktır.)

/>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Günün Önerisi: Sebzeli Lazanya

Popüler Yazılar

Karadeniz'den Mısır Ekmeği tarifi
(Bursa Usulü) Kaygana Tarifi
Evde margarita nasıl yapılır?
Un (Yalancı İşkembe) Çorbası tarifi
Dondurma Külahı tarifi
Lohusa Şerbeti Tarifi
Fairy ve Tavada Et Pişirme Yöntemi
Havuçlu Kek tarifi
Supangleli Kek tarifi
Dikkat krema var!

Bloga e-posta ile abone ol

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 762 aboneye katılın