İngiltere hükümetinin ziyan edilen meyve ve sebzeler üzerine yaptırdığı bir araştırmanın sonuçları gerçekten şaşırtıcı. İngiltere’de her gün 4.4 milyon elma çöp tenekelerini boyluyor. Bu, yılda 179.000 ton ediyor ki; bir yılda satın alınan 600.000 ton elmanın yaklaşık üçte biri demek. Çöpe atılanlar elbette sadece elmalarla sınırlı değil. Rapora göre:
“Ev çöplerinde günde 5.1 milyon patates, 2.8 milyon domates, 1.6 milyon muz ve 1.2 milyon portakal bulmak mümkün. Üstelik bu sayılar, yarısı yenmiş veya soyulmuş meyve ve sebzelere değil, sağlam olarak atılmış olanlara ait….”
Bu araştırma, yiyecek ziyanını ve doğaya CO2 gazı yayılımını azaltmaya çalışan bir kampanya dahilinde gerçekleştirilmiş. Araştırmanın ilk raporunda ev çöplerinin %40’ının, ziyan olmuş yiyecek maddesi olduğu saptanmış. Bu ziyanın önlenmesi durumunda, doğaya 15 milyon ton daha az CO2 emisyonu olacağı ve bunun da yolda giden her beş arabadan birinin zararının ortadan kalkmasına eşit olduğu belirlenmiş.
Araştırma, taze yiyeceklerin neden etkin bir şekilde tüketilemediğini de araştırmış. İlk sebebin, insanların satın aldıkları meyve ve sebzeleri tazeyken yemeyip, tazeliğini kaybetmeye başlarken yemeye başlamaları olduğu görülmüş. Tüketicilere, daha az miktarlarda sebze ve meyve almaları ve bunları buzdolabında tutmaları öneriliyor.
Araştırmanın yöneticisi Liz Goodwin: “İnsanlarımız her ne kadar taze meyve ve sebze alarak doğru birşey yaptıklarına inansalar da, bunları hiç ellemeden çöpe attıklarında, bırakın faydayı çok büyük miktarlarda zararlara sebep olmaktadırlar.” diyor.
Dudagim ucukladi! Bu kadar ciddi sayilar beklemiyordum hic! Ben zamaninda maydanoz ve dere otunu cok ziyan ettim, cok uzuluyordum cunku ben kullanana kadar curuyordu, artik alir almaz yikayip kurutup ince ince kiyip buzluga koyuyorum bir sey olmuyor. Saglam meyve ve sebzeyi atmak neden peki :(
İnsanın inanası gelmiyor hakikaten. “Sık sık ve az az” kuralı gıda alışverişinde de geçerli olmalı herhalde.