Tarif, sayesinde benim de çok şey öğrendiğim okuyucularımdan Ali’nin kayınvalidesine ait. Harika bir tarif! Lahana sarmak, pek kolay bir iş değil; özellikle tecrübesi olmayanlar veya birilerini sararken izlemeyen biri için. Misal ben. Hiç görmedim daha önce lahana sarılmasını. Kendim ilk defa bir kitaptan denemiştim, ama lahanaların kalın damarlarını çıkarmadığımdan ve seçtiğim lahananın kesinlikle sarma için uygun olmamasından dolayı, her biri 3 parmak kalınlığında, koca koca dolmamsı şeyler pişirmiştim. Lezzeti yerindeydi, ama görüntü bayağı komikti:) İşte benim gibi beceriksizler ve değişik bir sunum peşinde olanlar için müthiş bir tarif. Ali’nin dediğine göre, lezzeti lahana sarmasıyla aynıymış. Zaten onlar da, lahanaları sarmak çok zor geldiğinden bu pilavı yapmışlar eşiyle. Üstelik lahanalar da hiç ziyan olmuyormuş.
İçi için malzemeler:
– 1 veya 1.5 bardak pirinç (Kullanacağınız malzemeye göre değişebilir: Orta boy lahana için 1.5 bardak pirinç iyi geliyor.)
– 3 kuru soğan
– 1 demet maydonoz
– 1-2 tatlı kaşığı nane
– Tuz
– 1-2 tatlı kaşığı tarçın
– 1-2 tatlı kaşığı kuş üzümü
– 3 yemek kaşığı sıvı yağ
Not: Baharatları göz kararı azaltıp, arttırabilirsiniz.
Maydanozun sadece saplarını çok ince doğrayın. Soğanları ince ince doğrayıp sıvı yağda maydonoz saplarını da ekleyip kısık ateşte kavurun. Bu esnada pirinci sıcak tuzlu suda 10 dakika ıslatın. Islanmış pirincin suyunu süzüp, iyice yıkayın. Pişmiş soğanların üzerine ekleyip, birkaç kere karıştırın. Karışımın üzerine 1 çay bardağı kaynamış su koyun ve 10 dakika demlendirin. Aman, dibini tutturmamak için kontrol etmeyi unutmayın.
Tuzu, doğranmış maydanozların üst kısımlarını, naneyi, kuş üzümünü, tarçını bir kapta güzelce karıştırın ve pilava ekleyin. Lahananın üst yapraklarından tencerenin altına ve üstüne yetecek kadarını haşlayın (Hamur gibi üstünü ve altını kaplamak için.). Lahananın diğer bölümlerini kuşbaşı doğrayın ve doğradığınız lahanaları 10 dakika haşlayın (Buharda da pişirebilirsiniz.)
Büyük bir börek tenceresinin/tavasının en dibine kuşbaşı haşladığınız lahanaları koyun (Bu parçalar aslında lahananın alt yapraklarının tavaya yapışmasını önlemek için). Üzerine bütün bir yaprak serin ve üzerine 1 parmak kalınlığında kuşbaşı lahana koyun. Onun üzerine pilav ekleyin. Ardından tekrar lahana ekleyin. Üzerine kalan pilavı koyup, tekrar bir parmak lahana ekleyin. Sonra en üste de büyük yapraklı lahanaları serin. Sanki börek gibi her tarafını kapatsın. Tencereye pirinci pişirecek kadar kaynamış su ekleyin (Eğer lahanaları haşladıysanız kayanamış lahananın suyunu ekleyin) ve kısık ateşte pişirin.
Özetle:
Kuşbaşı lahana – kapak – kuşbaşı lahana – pilav – kuşbaşı lahana – pilav – kuşbaşı lahana – kapak şeklinde olacak.
Pişen yemeğimizin kenarlarını spatula ile açın ve servis edeceğiniz büyük yuvarlak tabağı tencerenin üzerine kapatın. Sonra tencereyi ters çevirin. Böylece yemeğimizi bozulmadan, börek gibi servis edebileceğiz. Tavanın dibinde yanıklar oluşabilir, endişelenmeyin, onları atın.
Ama ama.. bu dahiyane bir yöntem! Hele benim gibi bir dolma beceriksizi icin! Çok teşekkürler GIA :)
Gia,
Kesinlikle harika bir fikir bu! Hem Ali ve eşine hem de sana çok teşekkür ederim.
Bu pilavin icine haslanmis kestane ve yeni bahar da eklerseniz lezetine lezzet katarsiniz elinize saglik