Kuru Patlıcan Dolması tarifi

, GIA

Kuru dolmaları bir kez Gaziantep’te yemiş, tadını unutamamıştım. Hem acı, hem ekşi, hem yağlı, hem salçalı, müthiş bir lezzetti. Bir kere de evde deneyeyim dedim. Evcini’nin tarifini birebir uygulamaya karar verdim.

Malzemeler:

– 1 dizi kuru patlıcan (Marketlerde de bulunabiliniyor.)
– Yarım kilo orta yağlı kıyma
– 2 büyük kuru soğan
– 5 diş ezilmiş sarımsak
– 1 su bardağı pirinç
– Yarım su bardağı bulgur
– 2 tepeleme yemek kaşığı domates salçası
– 1 tepeleme yemek kaşığı biber salçası
– 1 yemek kaşığı erik ekşisi
– 1 yemek kaşığı nar ekşisi
– Çeyrek su bardağı su
– Tuz, karabiber

Sos için malzemeler:

– 1 yemek kaşığı salça
– 4 yemek kaşığı sıvı yağ
– Kaynar su

Kuru patlıcanların ipini çıkarıp, kaynar su eklediğiniz tencerede 15-20 dakika kadar kaynatın. Patlıcanların ne çok sert, ne çok yumuşak olması lazım. Ardından soğuk sudan geçirip, bir kenara alın. Bu sırada kıymalı iç için, tüm malzemeleri yoğurun. Bulgur yerine aynı ölçüde pirinç de kullanabilirsiniz. Patlıcanların içini doldurun. Dikkat edilecek nokta, tepelerinden 1 parmak aşağıya kadar doldurulması gerektiği. Normal tariflerde bu şekilde doldurulan dolmaların ağızlarının sıkılıp, üstüste pişirilmesi tavisye ediliyor. Bu şekilde içlerinin dışarı çıkmayacağı söyleniyor. Ben içlerini biraz daha fazla doldurup, yayvan bir tencereye dizerek pişirdim. Tabii tek bir tencereye sığmadı, iki ayrı tencerede tek sıra halinde pişirdim.

Dizdiğiniz dolmaların üzerine hazırladığınız yağlı, salçalı sosu gezdirip, pişmeye bırakın.

Tavsiye: Erik ekşisi olmadığından, onun yerine de nar ekşisi koydum. Kıymanın içine ayrıca acı biber eklememiştim. Ama bir daha yaptiğimda kesinlikle ekleyeceğim. Biber salçasının acısı yetmedi, kesinlikle ya sosuna, ya kıymasına biraz kırmızı biber koymak gerek. Acı severlere duyurulur. Ayrıca benim yediğim dolmalar, daha ekşiydi. Yine nar ekşisi miktarını bir kaşık daha arttıracağım. Bu haliyle yiyenlerden tam puan aldı, bunu da söylemeden geçemeyeceğim.

Pin It

37 yorum

  • GÜNEYDOĞU’DA SUMAK TANE HALİNDE SATILIYOR. YAZIN TAZE ALIP KURUTUYORLAR. GERÇEKTEN ÇOK LEZZETLİ OLUYOR. TOZ SUMAKLA HİÇ ALAKASI YOK. BULDUĞUNUZ YERDE ALMANIZI TAVSİYE EDERİM.

  • Bu dolmanın daha ekşi olmasını istiyorsan içine ya limon tuzu ya da 1 tane hatta daha fazla limon sıkıp koymalısın. Sadece erik veya nar ekşisi yetmiyor, onlar biraz tatlımsı tad veriyor. Deneyin, görün.

  • Bu tarif kuru kabak ile yapılır mı? Lütfen acil cevap. Maalesef patlıcan kurusu kalmamış.
    Saygılarımla.

    • Meryem yapılır tabii, birbir aynı tarifi uygulayabilirsin.

  • Merhabalar, ben de Gaziantepliyim. Zeytinyağlı dolmaya bulgur konulmaz. Nar ekşisi, sumak vs. yoksa patlıcanların üzerine su koyup kaynama başladığında limon tuzu ekler, tadına bakarız.

  • o çok nefis ekşiliğin sebebi nar ekşisi değil tane halinde satılan sumaktır. aktarlarda bulabilirsiniz. tane sumakları sıcak suyun içerisinde bekletip daha sonra o su ile pişirirseniz harika olur. afiyet olsun.

Bir cevap yazın

(E-posta adresiniz yayımlanmayacaktır.)

/>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Günün Önerisi: Sebzeli Lazanya

Popüler Yazılar

Mooncake (Ay Pastası)
Karadeniz'den Mısır Ekmeği tarifi
İrmik Helvası tarifi
Tavada Az Yağlı Patates Kızartması tarifi
Alinazik / Ali Nazik tarifi
Un (Yalancı İşkembe) Çorbası tarifi
Actifry'da İri Bamya
Lohusa Şerbeti Tarifi
Yağlı Kırmızı Biber Dolması Turşusu
Bir haftalık sebze/salata hazırlığı

Bloga e-posta ile abone ol

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 762 aboneye katılın