Özellikle Karadeniz’de çok sevilen karalahana çorbası tarifimiz Beliz’den. Yöresel tariflere, çok sayıda itiraz gelebiliyor. “Biz bunu böyle yapmayız.“, “İçine x koymayız, y koruz.“, “Bu ne biçim tarif!” gibi. Lütfen yöresel lezzetlerin de bulunduğu bölgeye, kasabaya, köye göre farklılık gösterebileceği gerçeğini kabullenelim. Üstelik Karadeniz gibi çok büyük ve özellikli bir bölgede, birden fazla çeşit karalahana çorbası olabileceği gerçeğini de aklımızda bulunduralım.
Hatta siz de kendi yörenize ait tarifleri benimle paylaşın, burada yayınlayayım.
Malzemeler:
– Yaklaşık 1 kilo karalahana
– 1 su bardağı mısır unu
– Biraz tuz
– 2 yemek kaşığı zeytinyağ
Karalahanayı salata doğrar gibi doğrayın. Üzerine soğuk su ekleyip, 1 saat boyunca haşlayın. Sert bir kokusu olması normal, meraklanmayın. Lahanalar haşlanınca, suyunu süzün. Üzerine biraz soğuk su gezdirip tahta kaşıkla birkaç kez bastırarak kalan suyunu da çıkartın. Karalahanaları bu halde, buzdolabında birkaç gün, buzlukta ise birkaç ay bekletebilirsiniz.
Süzdüğünüz lahanaları bir tencereye alın. İçine mısır ununu, tuzunu, zeytinyağını ekleyin. Malzemeleri örtecek kadar su ekleyerek, yaklaşık 40 dakika kadar pişirin.
Çorba, koyulaşmaya çok müsait olduğundan, çok koyulaşırsa biraz sıcak su ekleyebilirsiniz. Piştikten sonra, el blender’ından geçirerek püre yapın. Kıvamı büyük ihtimalle koyu olacaktır. Biraz kaynar su ekleyip, bir taşım kaynatabilirsiniz. İkram ederken, üzerine pul biber eklediğiniz yağı gezdirebilirsiniz.
Beliz bu çorbanın yanında mutlaka mısır ekmeği yemenizi tavsiye ediyor:) Yukarıdaki çorbayı 4 porsiyon olarak düşünürsek,
1 porsiyon karalahana çorbasındaki kalori değeri: 228 kkal
ben rizeli liyim istanbulda yaşıyorum ben 25 yaşındayım annem den gördüm kadarıyla
kara lahanaya haşlanmış barbunya iç yağ ada 1çaybardağı sıvı yağ konulur
birde yemei vardır