Mart ayı TuzBİBER sayısı için, kağıtta somon yapmıştım.
Aslında tarifin ismi üşengeçler için somon olmalıydı da; daha sofistike dursun diye kağıtta somon dedim:) Daha önce de tavada somon tarifi vermiştim; o da son derece pratikti. Ama bu ondan bile pratik. Gitgide pratikliğin dozunu arttırıyorum; bu aralar çok yoruluyorum da. Ama inanmazsınız, bu şekilde pişirilen somon bayağı bayağı lezzetli oluyor. Tabii, ızgarasını tercih ederim; ama ızgara yapacak durumunuz yoksa bu şekilde de deneyebilirsiniz. Hem bulaşığı da olmuyor…
Çok güzel bir somon köfte tarifi için de buraya bakabilirsiniz.
Malzemeler (2 kişilik):
– 400 gr somon fileto
– 2 çorba kaşığı soya sosu
– 3-4 diş sarımsak
– Karabiber
Yağlı kağıdın içine somonu yerleştirin. Derisi alta gelsin ki, kızarırsa kabuğu kızarsın.
Somonun üzerine biraz karabiber serpin, çok az da soya sosu gezdirin. Sarımsakları balığın üzerine dizin. Hepsi bu kadar.
Yağlı kağıt ile bir paket yapıp, tavanın içine oturtun. Yaklaşık 20-25 dakika kısık ateşte pişirin. Yanına bir salata ve bir dilik kepekli ekmekle, işte size harika bir diyet öğünü.
Somon balığının 100 gramında yaklaşık 180 kkal, 1 çorba kaşığı soya sosunda ise 10 kkal bulunmakta.
1 porsiyon kağıtta somonun kalori değeri: 370 kkal
Somon balığındaki besin değerleri için hemen buraya göz atın. Yanında bir salata ve bir dilim kepekli ekmekle, alın size harika bir diyet öğünü. Geçenlerde teriyaki sosu aldım; biraz şekerli ve azıcık sarımsak aroması olan bir soya sosu çeşidi. Balığa da bayağı yakışıyor. Evde varsa, soya sosu yerine teriyaki sosu da deneyebilirisiniz.
merhabalar,
Arman Kirim’in tavuk pisirdigi yonetimi somona uyguluyorum. Kagit yerine yuksek mikronlu aluminyum folyo kullanarak. Folyonun icine domates kondugu icin buharlasma yasaniyor ve oldukca hizli bir pisirme mumkun oluyor. Ote yandan kullandigim tava yuksek atesten dolayi artik baska bir amac icin kullanilamaz duruma geldi.
Sizin yonteminizde kagit ve kisik ates kullaniliyor. Bu konuda iki sorum var: tavaya yag koymak gerekiyor mu? tava pisirme suresince yanarak duman cikariyor mu?
tarif icin: http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/haber.aspx?id=7708860&yazarid=123
O yazı da çok güzelmiş, ben okumamıştım. Çok güzel teknik.
Ben tekniği bilmesem de, öğrenciyken bulaşık çıkmasın diye, folyo içinde sebze yapardım. Soya sosu da koyardım, Çin yemeği gibi olurdu.
Ama sonra, folyo ile ilgili pek iç açıcı şeyler duymadığımdan; yağlı kağıda geçtim.
Yukarıdaki tarifte şöyle şeyler oluyor: Eğer kağıdı fotoğraftaki gibi kaparsanız, balık sulu sulu oluyor. Eğer kağıdı sadece tabana yayarsanız, suyu daha az oluyor. Ben artık o şekilde yapıyorum.
Yağlı kağıt yanmıyor, tavaya da yapışmıyor, alev de çıkmıyor, duman da.
Tavaya yağ koymuyorum ben; tavada bir hasar olmadı. 3-4 kere yaptım somonu bu şekilde.
Kağıdın içine de yağ koymuyorum; ama şöyle oluyor. Balığın derisi kağıda yapışıyor. Bir spatula yardımıyla, derisinden sıyırarak alıyorum tabağa. Hani öyle ızgara somondaki gibi, üzerinde derisi olmuyor dolayısıyla. Löp et yiyorsunuz, biraz sulu sulu.
Ellerine sağlık GIA, gerçekten de diyet yapanlar için çok uygun. Acaba başka balıklarla da deneyebilir miyiz?
Elinize sağlık Gülfem Hanımcım, bütün danışanlarıma önereceğim bu şekilde pişirmelerini :)
merhabalar
sayfanızı uzun suredır ıncelıyorum ve ınanılmaz guzel seyler paylasmısınız
cok keyıf alıyorum neredeyse bır saat oldu dıyebılırım :)
bende somon balıgını evde bu sekılde hazırlıyorum ama korı sosunu hıc denememıstım.cok severım mutlaka balıktada deneycegım
cok hafıf vede lezzetlı oluyor bu sekılde herkese tavsıye ederım..
sevgılerımle
Neslıhan
bu arada blog odullerınde sızın ıcın oyumuda kullandım :))
ınsallah emeklerınızın karsılıgını alırsınız
gorusmek uzere sevgıler
Çok teşekkür ederim Neslihan:) Blogu beğendiğine çok sevindim:) Oyun için de çok teşekkür ederim, ellerin dert görmesin.