Belçika’da yenilebilecek yemeklerden sonra, Melek bize İsveç’le ilgili bilgiler verdi. Sizlerle de hemen paylaşmak istedim.
Eskiden İsveçliler soğuk iklime karşı dayanıklı olabilmek için yağı çok fazla tüketirlermiş. Ancak 1950’lerden bu yana, hem sağlık politikalası olarak hem de teknolojinin ilerlemesi sayesinde, daha az yağ tüketmeye başlamışlar. Bugün, İsveç mutfağında balığın yeri hala çok büyük. Ancak kendi mutfaklarına, Fransız mutfağından, Japon mutfağına kadar birçok uluslararası mutfağı da karıştımışlar.
İsveç’te ekmek en çok kahvaltıda yenir. Tamamen İsveç’e özgü kepekli rafine edilmemiş undan yapıldığı için çoğu esmer. Bunlardan biri olan kavring oldukça esmer bir undan yapılıyor. Kıtır ekmek diye de anılan knackebrod da, hem ekmek hem de atıştırmalık olarak yenilebilen bir ekmek çeşidi.
Genelde ekmekleri kuru olarak tercih ediyorlar; bunun için de fırında iki kere pişiriyorlar. Öğle ve akşam yemeklerinde ise, ekmek yerine patates tercih ediliyor. Zaten kahvaltı, İsveç beslenme biçiminde çok da önemli bir yere sahip değil; daha çok öğle ve akşam yemekleri üzerinde duruyorlar.
İsveçliler en çok kuzey denizlerinden çıkarılan yağlı balıklardan yiyorlar. Hareng ve somon bu balıklardan ikisi. Marketlerde de sayısız çeşitte (hardallı, soğanlı, vs) hareng konservesi bulmak mümkün. Melek bunların kokusunu çok ağır bulmuş; ancak yanında biraz patates ve peynir ile sunulan kızartılmış harengin gerçekten çok lezzetli olduğunu söylüyor.
Gravad lax, somonun marine edip dereotuyla birlikte yedikleri yemeğin adı.
Artık Ikea sayesinde biz de öğrendik, İsveç köfteleriyle de ünlü. Ancak oradaki köfteler Ikea’da yediklerimizden değişikmiş. Köfteleri lingonberry dedikleri küçük kırmızı meyvelerle yaptıkları tatlı bir sos ve püre ile birlikte sunuyorlar. Lingonberry frambuaza benzeyen ancak biraz daha ekşi olan, oldukça lezzetli bir meyve.
Akşamüstü atıştırmak için ise birçok tercihiniz var. İsveçliler keklere kaka diyorlar:) Baharatlı keklerinin adı pepperkaka çok beğenilen bir çeşit. İçinde biber olmasına rağmen, acımsı tadı hiç farkedilmiyor. Ayrıca, İsveçliler tarçını çok sevdiklerinden, küçük tarçınlı kekler hemen hemen her yerde bulunabiliniyor.
Sanırım Belçika mutfağı benim damak tadıma daha uygun:))
Evet evet, benimkine de…
ÖDEVİME YARDIMCI OLDUNUZ TEŞEKKÜRLER :)
gerçekten bana çok ama çok yardımcı oldu çünkü performans ödevimi yapmamm lazım dı teşekkürler herkeze teşekkürler melleke
Bu ödev hangi okulda verildi acaba? :)
C’est tres bien.mon devoir ici.merci beaucoup…
benimkine uymayabilir
Genel olarak iskandinav ülkeleri bol bol kahve içme gibi bir çılgınlıkları söz konusu=)
Danimarka mutfağı ile çok yakın isveç mutfağı.Gördüğüm kadarıyla ekmekleriyle çok meşguller..akşama kadar tereyağlı sandiviç yiyip kahve içiolar…
En çok imrendiğim konu ise – 10 derece de buzz gibi soğukta bile üşenmeden koşmaları,takdire şayan=)
Hem yazı güzel olmuş hem de yorumlar. İsveç mutfağıyla alakalı baya bir fikir sahibi olduk teşekkürler.