Daha ince, daha enerjik ve daha sağlıklı olmak çok da zor değil. Besinleri yakıt olarak görmekle başlayabilirsiniz. Bazı besinler (EVET denenler) vücudunuza yakıt sağlayacak, bazıları ise (HAYIR denenler) vücudunuzdaki mevcut yakıtı tüketecektir. Tek yapmanız gereken EVET‘leri seçmeyi alışkanlık haline getirmek.
1. İçecekler, şekerli yiyecekler
EVET
- Su, filtre kahve, çay ve yağsız süt.
- Bal, Stevia (tatlandırıcı), esmer şeker. (Esmer şeker de yine bir şekerdir; ancak potasyum, kalsiyum ve folat açısından beyaz şekerden daha zengindir. Yine de ikisi arasındaki fark çok da fazla değil, dikkat edin!)
HAYIR
- Normal ve diyet gazozlar ve asitli içecekler, sporcu içecekleri, enerji içecekleri, şekerli çay, milkshake veya frappucino tarzı kahveler.
- Mısır şurubu, beyaz şeker ve tüm tatlandırıcılar.
2. Karbonhidratlar
EVET
- Tam tahıllı, bol lifli, düşük glisemik endeksli karbonhidratlar. (Günlük beslenmenize tam tahıllı ürünler seçmeyi alışkanlık haline getirmek, kilo vermek ve kilonuzu korumak adına atabileceğiniz en önemli adımdır.)
HAYIR
- Beyaz, rafine edilmiş, az lifli, yüksek glisemik endeksli karbonhidratlar.
- Çok yüksek protein içeren beslenme tarzı. Bu tarz diyetler kısa vadede çok hızlı bir kilo kaybı yaşanmasına sebep olur, ancak normal beslenme biçimine dönüldüğünd kiloların geri gelmesi önlenemez. Bunun yanında solunum düzensizlikleri, kabızlık da birlikte gelecektir.
3. Günün en önemli öğünü
EVET
- Her sabah kahvaltı etmek. Güne meyve, tam tahıllar, haşlanmış veya az yağlı yumurta ve meyveli/meyvesiz yağsız süt veya yoğurt ile başlayın. Fındık, badem, ceviz de yiyebilirsiniz.
HAYIR
- Kahvaltıyı atlamak. Kahvaltıda şarküteri ürünleri, şekerli mısır gevrekleri veya beyaz undan yapılan çörekler yemek.
4. 10.00-15.00 arası
EVET
- Acıktığınızda birşey atıştırmak. Doğru atıştırmalığı seçtiğinizde, bir sonraki öğünde daha az yiyeceksiniz. Atıştırmalıklar ufak bir porsiyon olmalı. Bir avuç fındık/badem, bir parça yağsız peynir, bir muz, 2 küçük kare bitter çikolata veya 2 kepekli bisküvi ve bir kaşık humus gibi.
HAYIR
- Yemek yeme aralarını çok uzun tutmak. Acıkınca çikolata, tatlı bisküvi gibi işlenmiş besinler atıştırmak.
5. Porsiyonlar
EVET
- Porsiyon küçültmek. Her yediğiniz kalorisini saymak zorunda değilsiniz; ama Amerika’da obezite salgınının en büyük nedenlerinden biri porsiyonların çok büyük olmasıdır. Etler ve pilav, makarna gibi yan yemekler için iskambil destesi büyüklüğünü esas alın ve bunu aşmamaya çalışın. Salata ve sebze porsiyonlarınız daha büyük olabilir.
HAYIR
- Büyük seçim menüler. Eğer önünüzdeki yemekle doymadıysanız, salata, sebze ve meyve ile doymayı deneyin; ikinci bir porsiyon yemek almayın. Sebzelerin kızartılmamış olması veya yağ içinde yüzüyor olmaması esastır.
6. Daha fazla hareket
EVET
- Hareketli olmanın bir yolunu bulun: Bahçeyle uğraşın, bir spor merkezine gidin, çocuklarınızı parka götürün, yarım saatlik mahalle yürüyüşleri yapın, ağırlıklarla ufak egzersizler yapın, dansedin…
HAYIR
- Kaybedecek çok kilonuz olduğunu düşünüp, havlu atmak. Çok küçük adımlarla başlayın. 10 dakikalık bir yürüyüşün size sağladığı faydaya inanamayacaksınız.
benim için en tehlikeli saatlet 16:00 ve 18:00 arası bu saatlerde mutlaka bir şeyler yeme isteği içinde oluyorum sanırım bu bir çeşit ofis hastalığı…
O saatlerde kan şekeri düşüyor, üzerine de günün yorgunluğu binmiş oluyor. O yüzden o saatlerde mutlaka kepekli bir tost veya yarım simit, biraz peynir gibi kan şekerini yükseltmeye yarayan birşeyler yememiz tavsiye ediliyor. Hem bu sayede akşam yemeğine saldırmış olmuyoruz.
evet aslında doğru söylüyosun
ama ister istemez insanın eli bisküviye falan gidiyor
telefonla siparis verilen kepekli ekmeğe beyaz peynirli ve domatesli bir tost ideal bir seçenek olabilir bu saatlerde…
7. seks