Hindistan Cevizi Yağı ve Cevizli Muzlu Kek tarifi

, GIA

TuzBİBER dergisinin Haziran sayısı için hazırladığım yazı aynen şöyleydi:

Larousse Gastronomique‘te, hindistan cevizi yağı (kopra) ile ilgili aynen şöyle yazıyor: “Hindistan cevizinin kabuğu soyulduktan sonra güneşte kurutulan, doğranan ve yağı çıkarılmak üzere preslenmeye hazır hale getirilen içi. Sabun sanayinde uzun zamandır kullanılan kopra yağı, acılığını gidermenin yolu bulunduğundan beri gıda alanına da girdi. Uzun süre salanabilmesi ve nötr tadı sayesinde, Végétaline, Cocose, Cocliner gibi birçok değişik ad altında, bitkisel yağ olarak satılmaktadır.”

Hindistan cevizi yağı (HCY), mükemmel bir pişirme ve kızartma yağı; çünkü buharlaşma sıcaklığı 180 derece. HCY’nın %92.1’si doymuş yağ asitlerinden (Ama hemen panik yapmayın, çünkü faydası zararından fazla!), %6.2’si tekli doymamış yağ asitlerinden, %1.6’sı ise çoklu doymamış yağ asitlerinden oluşuyor. Bu açıdan, HCY’nın doymuş yağ grubundan olduğunu söyleyebiliriz. Ancak içindeki vitamin, mineral ve antioksidanların vücuda faydası da yadsınamayacak gibi. Hindistan cevizi yağı, tereyağ ile ikame edebileceğiniz bir yağ çeşidi, zaten üzerinde de aynen böyle yazıyor. Dolayısıyla, ne kadar tereyağ yiyorsanız, o kadar HCY yemenizde fayda var. İçinde faydalı vitaminler olsa da, doymuş bir yağ olduğunu unutmayalım.

HCY’nın saçlar, cilt, stres yönetimi, kolestrol seviyesi, kilo kaybı, bağışıklık sistemi, sindirim, kalp sağlığı, yüksek tansiyon, böbrek sorunları, diş sağlığı , diyabet ve kemik sağlığı üzerine olumlu etkileri olduğu söyleniyor. Bu olumlu etkilerin kökeninde, hindistan cevizinin içerdiği lauric acid, capric acid ve caprylic acid yanında,  hindistan cevizinin antimikrobiyal, antioksidan, antimantar ve antibakteriyel özellikleri olduğu söyleniyor.

Vücudumuz lauric asidi nasıl kullanır?

İnsan vücudu, lauric asidi, monolaurine çeviriyor. Monolaurin ise, uçuk, grip ve hatta AIDS’e sebep olan bakteri ve virüslere karşı giriştiği savaşla tanınıyor. Birçok virüs ve bakteriye karşı müthiş bir savaşçı olan hindistan cevizinin, savaş yöntemi henüz bulunamamış. Ancak bu özellikleriyle, geleneksel Hint alternatif tıp sistemi olan Ayurveda’da çok sıklıkla kullanılıyor.

HCY’nın faydalarından biri saçlarımıza. HCY, saçları besleyen en önemli doğal ürünlerden biri. Saçların  hem uzamasına, hem de parlamasına faydası oluyor. Saç diplerine düzenli olarak hindistan cevizi yağı ile yapılan masaj sayesinde, kepeklerden kurtulmamız mümkün. Hindistan’da, saç ürünlerinde bolca kullanılıyormuş zaten. Saç için yaptığımız badem yağlı maskeler gibi, hindistan cevizi yağıyla saç diplerimize masaj yapıp, üzerini bir streç filmle sarıp, ister 3-4 saat, ister bütün gece yatabiliriz.

Bir diğer faydası cildimize. HCY, mükemmel bir masaj yağı olarak kabul ediliyor. Her tür cilt için, çok iyi bir nemlendirici. Şu videoda (YouTube), güzel ciltli bir kız yağın nimetlerinden bahsediyor. HCY’nı eritip, boş bir burun damlası kutusuna koymuş. Yağı, makyaj çıkarıcı olarak kullanıyormuş. Damlalık yardımıyla, parmağına bir iki damla yağ alıp, göz çevresini siliyomuş. Eyeliner’ı silmek için, yağı bir kulak pamuğuna damlatıyormuş. Ayrıca yağın, eller ve yüzü, özellikle kışın, çok iyi nemlendirdiğini söylüyor. Besleyici özelliğinden faydalanmak için, rimelinin içine de bir iki damla damlatmış. Ayrıca, yine aynı damlalıkla tırnak diplerimize damlatarak, yumuşamaları için masaj yapabilirmişiz. Yine bir diğer kaynakta okuduğuma göre, HCY vücutta oluşan çatlaklarla mücadele etmede de oldukça iyiymiş. Hamilelik döneminde, karın bölgesine masaj yapmak için örneğin…

Hindistan cevizi yağının rahatlatıcı özelliğiyle, şakaklara yapılan masajla yorgunluğumuzu ve stresimizi azaltabiliriz.

Yaşla birlikte artan, kahverengi cilt lekeleri için de HCY öneriliyor.

Doymuş yağ yönünden zengin olan HCY’nın, kalp üzerine nasıl olumlu etki yaptığı tartışılan bir konu elbette. Ancak olumlu etkisi olduğu da gözardı edilemiyor. Uzmanlar, bunu %50 oranında içerdiği lauric aside bağlıyorlar. Lauric asidin ise, yüksek tansiyon ve yüksek kolestrole iyi geldiği ispatlanmış. Doymuş yağ olmasına rağmen, kötü kolestrol seviyesini (LDL) arttırmıyor.

HCY, kolay sindirilebilmesi, tiroit sisteminin işleyişine olumlu etkileri sayesinde kilo vermede de etkili. Pankreas üzerindeki gerilimi azaltıp, daha fazla kalori yakımına olanak verdiğinden, metabolizmanın hızlanması yönünde de etkili olduğu söyleniyor. Tropikal bölgelerde yaşayan ve her gün hindistan cevizi yiyen insanların; genelde kilolu ve obez olmaması da bu açıdan bakıldığında şaşırtıcı değil.

Yukarıda da bahsettiğimiz yağ asitleri sayesinde, HCY’nın bağışıklık sistemini güçlendirdiği de gösterilmiş. Ayrıca enfeksiyonlu bölge üzerine sürüldüğünde, yaraları tozdan, havadan, mantardan, virüs ve bakterilerden koruyan bir kalkan oluşturduğu biliniyor. Bu aşıdan, özellikle yaraların hızlı iyileşmesinde çok etkili olduğu söyleniyor.

HCY, insülin salınımında ve kan şekerinin kontrol altında tutulmasında da etkili. Kandaki şekerin, etkin bir biçimde kullanılmasını sağlayarak, diyabet riskini de azaltıyor. İçerdiği kalsiyum, magnesyum gibi önemli mineraller sayesinde, hem kemik hem de diş sağlığını iyi yönde etkiliyor. Ayrıca diş çürüklerini önleyici etkisi olduğu da söylenenler arasında.

HCY, özellikle atletler ve vücut geliştiriciler arasında da çok tercih edilen bir yağ imiş. Sebepleri arasında, diğer yağlara kıyasla daha az kalori içermesi ve yağın kolay bir şekilde enerjiye çevrilebilmesi (dolayısıyla vücutta  ve damarlarda daha zor birikmesi) sayılıyor.

Kaynaklar: OrganicFacts, CoconutOil

Ben bir süredir arıyordum bu yağı. Geçen gün bir organik markette karşıma çıkınca, kaptım bir tane. (Benim aldığım bu.) Kokusu mis gibi hindistan cevizi kokusu. Eklediğiniz şeye, kokusunu da katıyor. Buzdolabında saklıyorum şimdilik, tereyağından biraz daha katı bir kıvamda. Ama oda sıcaklığında, neredeyse sıvı oluyor. Aslında teorik olarak sıvı yağ gibi olması gerekiyormuş, ama benimki o kadar da su gibi olmuyor açıkçası.

Kızarmış ekmeğin üzerine sürüp yedik, çok lezizdi. Pilava henüz eklemedim, ama çok güzel olduğunu duydum. Asıl haftasonu yaptığım muzlu keke ekledim; çok yakıştı. Aşağıdaki tarifi bir kere mutlaka deneyin; hele çocukların bayılacağına eminim. (Hindistan cevizi yağı yerine tereyağ kullanarak da keki yapabilirsiniz elbette.)

Cevizli Muzlu Kek

Malzemeler:

– 3 büyük veya 5 yerli olgun muz
– 40 gram erimiş tereyağı
– 40 gram erimiş hindistan cevizi yağı
– 1 su bardağı şeker
– 1 yumurta
– 1 paket vanilin
– 1 çay kaşığı karbonat
– Bir çimdik tuz
– 1.5 su bardağından 1 parmak eksik tam buğday unu
– Yarım su bardağı iri kıyılmış ceviz parçası

Muzları çatalla ezerek püre yapın. İçine erimiş yağları ekleyip karıştırın. (Tahta kaşık kullanabilirsiniz.) Ardından içine şekeri, vanilini ve yumurtayı ekleyip, karıştırmaya devam edin. Karbonat ve tuzu da ekleyin. En son da ceviz parçalarını ekleyip, iyice karıştırın. Yağlanmış kek kalıbına dökün. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 50 dakika pişirin. Kekin rengi koyu oluyor; hem muz kullandığımızdan, hem de tam buğday unundan dolayı. Ilınınca üzerine pudra şekeri serpebilirsiniz.

Pin It

6 yorum

  • Bu tür yağlarla tanışmam bir arkadaşımın tavsiyesi üzerine olmuştu. Kayısı yağının cilde çok iyi geldiğini ve ev arkadaşının düzenli olarak kullandığını, çok da memnun kaldığını söylemişti. Bu tavsiye üzerine kayısı yağını birkaç ay süreyle denedim. İşe yaradığına dair çok somut bir ilerleme gözlemleyemesem de ilk sürdüğümde cildimi bir miktar yakıyor olması bende rahatsızlık yarattı ve kullanmayı bıraktım. Şimdi zaman zaman bu tür ürünler satan yerlerde denk geldiğimde, yine bir hevesle üzerlerindeki etiketleri okuyor ve kayısı yağında yaşadığım deneyim nedeniyle almadan bırakıyorum. Ancak hindistan cevizi hem aroması hem de rahatlatıcı etkisiyle, yazında belirttiğin gibi şakaklarda olumlu bir etki yaratıyor oalbilir. Bence denemekte fayda var… Denedikten sonraki düşüncelerimi de yine buradan aktaracağım. Bakalım etkili olacak mı? :)

  • Hosgeldin GIA! Yine ilginc bilgilerle dondun :)

    Hindistan cevizi kokusuna bayilmasam da yagini deneme sansim oldu, kokusu cok hafifti, cok sevdim. Artik daha cok kullanayim bari.

    Bu arada, ben cildim icin kayisi yagi cok kullanmistim, mucizevi bir sey, ancak iyisini bulmak kolay degil.

  • Ben de kayısı yağını ve ceviz yağını cildimde denedim.Gerçekten güzel nemlendiriyorlar.Hindistan cevizi yağını da denemek isterim.Aktarlarda bulabilir miyiz acaba?Sevgiler…

  • hımmm muzlu ve hindistan cevizi yağlı kek dün akşamdan beri bişi yemedim:) bu tarif gözümü açtı ellerine sağlık ilk iş bu yağı bulmak:)

  • Aaa ben yenildiğini bilmiyordum. Doa kozmetik diye bir site var, oradan alıyorum ben. Kuru saçlarda mucizevi etkisi var.

  • HCY aldım Çiğdem beslenme için doğal ürünler satan bir marketten ama 2-3 kaşık kullanınca kokusu çok fazla ve çok ağır oldu çukurlata yapmıştım yiyemedim acaba marka ile mi ilgili başka nasıl bir yağ kullanabilirim

Bir cevap yazın

(E-posta adresiniz yayımlanmayacaktır.)

/>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Günün Önerisi: Sebzeli Lazanya

Popüler Yazılar

Karadeniz'den Mısır Ekmeği tarifi
(Bursa Usulü) Kaygana Tarifi
Evde margarita nasıl yapılır?
Un (Yalancı İşkembe) Çorbası tarifi
Dondurma Külahı tarifi
Dikkat krema var!
Enginarlı Pilav tarifi
Probiyotik yoğurt ile normal yoğurdun farkı
Vişne Reçeli tarifi
Nanaimo Bar tarifi

Bloga e-posta ile abone ol

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 762 aboneye katılın