Bu tarif ve resimler de, çok beğenilen mısır ekmeği tarifimizin asıl sahibi olan Hopalı Şükran hanımdan… Tarifi aynen onun verdiği biçimde anlatıyorum. 4-6 kişilik, orta boy diyebileceğimiz bir hamsili pilav için öncelikle hamsileri temizleyip, kılçıklarını ayıklamanız gerekiyor. Üstüne koyacağınız hamsi miktarı kullandığınız kaba göre değişebilir, ancak bir kare borcam için 800-900 gram hamsi yeterli olur gibi.
3 adet kuru soğanı küp küp keserek sıvı yağ içinde kavurun. Hamsili pilav içinde bol soğan olmalı. Bu arada 2 su bardağı pirinci iyice yıkayın ve soğanların üzerine ekleyin. Dolma içi hazırlar gibi, uzun süre kavurun. Tuzunu da koyduktan sonra, 2 su bardağı kaynar suyu ilave edin. Pilavı, suyu çekene kadar pişirin. Piştikten sonra da iyice dinlendirin. Döşemeden önce, pilavın içine 1-2 avuç maydonoz kıyıp, karıştırın.
Şimdi gelelim güzel görünümlü bir hamsili pilav döşemeye. İsterseniz bir borcama, isterseniz büyük bir güvece, isterseniz de küçük küçük güveçlere döşeyebilirsiniz hamsili pilavınızı. Şükran hanım, 1 kişilik porsiyonlar halinde yapmış ki, ben bayıldım bu sunuma.
Güveçlerin en altına hamsileri döşeyeceğiz. Hamsinin sırtı tabağa, göbeği yukarı gelecek şekilde döşeyin hamsileri. Zaten hamsiler kanat gibi ikiye ayrılıyorlar ya. Hamsili pilavı yapacağınız kabın dibini, sıkı sıkı hamsi ile doldurun. Aynı şekilde kabın yanlarını da döşeyin. Döşediğiniz hamsilerin üzerine tuz serptikten sonra pilavı koyun. Pilavın üzerine bol karabiber ekledikten sonra, en üstü de hamsilerle sıkı sıkı döşeyin. Bu sefer de sırtları üstte olsun, göbekleri aşağıya baksın. Hamsilerin üzerine yine tuz serpin.
170 derece fırında, yaklaşık 30 dakika kadar pişirin. Üstteki hamsiler pişip kızarınca, pilav pişmiş demektir.
bu pilava küçük küpler halinde patates de eklemenizi tavsiye ederim – çok lezzetli oluyor.