Yazın yenilecek en güzel zeytinyağlılardan biridir; patlıcan-biber kızartması. Biz de patlıcanları kızartmayıp, fırında pişirerek, çok daha az kalorili bir yemek hazırladık. Üstelik glisemik indeksi de çok düşük.
Malzemeler:
– 4 adet patlıcan (yaklaşık 900 gr)
– 4 çorba kaşığı sıvı yağ
– Tuz, kırmızı biber
Patlıcanları küp küp doğrayın. Tuzlu suda yarım saat kadar bekletin ki acıları çıksın. Bir süzgeçe koyup, sularının iyice süzülmesini sağlayın. Yarısını bir tepsiye yayıp, üzerine 2 çorba kaşığı sıvı yağı gezdirin, istediğiniz miktarda tuz ve kırmızı biberi serpin. Bir fırın torbasına koyun, ağzını sıkıca bağlayın. Aynı işlemleri, patlıcanların diğer yarısı için de tekrarlayın. Torbaların üzerine çatalla veya kürdanla 4-5 delik açmayı unutmayın, yoksa torbalar fırında patlayabilir. 200 derece fırında, 50 dakika kadar pişirin.
Domates sosu için malzemeler:
– 3 domates (yarım kilo kadar)
– 1 yeşil biber
– 3 diş sarmısak
– 1 çorba kaşığı sirke
– Tuz
Kabuklarını soyduğunuz domatesleri ve yeşil biberi ufak ufak doğrayın. İncecik kıyılmış sarmısakları, tuzu ve sirkeyi de ekleyerek pişirin.
Domates sosunu ister patlıcanların üzerine yayın, isterseniz sosla patlıcanları harmanlayın.
Tavsiye: Patlıcanların içine yeterince yağ koyduğumuz için, sosuna da ayrıca yağ koymaya gerek olmuyor. Kabak ve patatesleri de bu şekilde pişirmiştim ve çok güzel olmuşlardı. Torbaların tepsiye değen kısmında kalan patlıcanlar, daha bir kıtır kıtır oluyor. Bu sebepten, 25 dakika sonra torbaların arkasını çevirebilirsiniz. Ben bu sefer çevirmeden yaptım: Üst taraftakiler daha yumuşak, altta kalanlar daha kıtır kıtır oldu.
Patlıcanların suyunu ne kadar süzerseniz o kadar kızartmaya benziyor. Salata kurutucusu da kullanabilirsiniz.
1 porsiyon fırında patlıcan kızartmasının kalorisi: 175 kkal
(Elde ettiğimiz yemeği 4 porsiyon olarak varsaydım.)
Ben de denedim, ayşe hanıma katılıyorum yemeğin resimdeki ile alakası yok.
Ben yukarıdaki söylediğim şekilde yapıp, yukarıdaki fotoğrafları çektim. Benim yemeğim bu şekilde oldu. Ortada yalan-dolan bir durum yok.
Ben yaptım, şiddetle tavsiye ediyorum. Harika oldu, teşekkürler…
Patlican kizartmasini cok severim ancak cok yagli oldugu icin yapmiyordum bu tarifi muhakkak deneyip yorum yazacagim tesekkurler.
Sosa bir tane de küp şeker koyarak denemenizi tavsiye ederim.
Şu an fırında pişiyor. Sosu da, patlıcanlar da muhteşem kokuyor. Teşekkürler :)
Akşam bu tarifi denedim ve mükemmel oldu.. Fikrinize emeğinize sağlık.