Evde Probiyotik Yoğurt Yapımı

, GIA

evde probiyotik yoğurt yapmak

Evde yoğurt mayalamak gerçekten çok kolay. Size gereken tencere, süt, maya olarak kullanılacak yoğurt ve bir battaniye. Ben bu olaya çok okuyarak, sorarak veya bilimsel açıdan yaklaşmadım, tamamen deneye yanıla kendimce düzgün bir yoğurt kıvamı tutturdum.

Çiğ süt temin edemiyorum, etme yolları biliyorum, ama o sütü hemen buzdolabına yetiştirememe, yetiştirsem de yeteri kadar kaynatamama stresi bana yetiyor. Dolayısıyla yenilgiyi baştan kabullenip, çiğ olmayan sütleri kullanmaya başladım.

Çoğunlukla günlük süt kullanıyorum. Birkaç defa organik pastörize süt de kullandım, o da güzel oldu. Evime yakın olduğu için L’era Fresca (fındıklı dondurması şiddetle tavsiye, ama marketlerde kutu içinde satılan değil, kendi mağazasında açık satılanlardan olacak) sütlerden de çok sık alıyorum, yoğurdu çok lezzetli oluyor. Keçi yoğurduna alışamadığımdan, keçi sütü kullanmayı hiç denemedim. Pastörize sütlerden de birkaç marka denedim, onlarla da oldu yoğurt. Ama sanki günlük süt ve bahsettiğim daha doğal sütlerle daha güzel bir yoğurt oldu. (Dipnot: Bu arada seneler önce ilk kez yoğurt makinesi ile tanıştığımda bir sürü denemeler yapmıştım: Light yoğurt, light süt içine çilek sosu ekleyip light çilekli yoğurt, vs. O zamanlar şimdiki gibi her çeşit minik yoğurt yoktu.)

Önemli olan mayayı doğru seçmek. Seçenekleriniz çok tabii. Örneğin, hazır aldığınız bir organik yoğurttan kullanabilirsiniz. Hazır aldığınız probiyotik bir kutu yoğurt kullanabilirsiniz. Atatürk Orman Çiftliği satış mağazalarında maya olarak kullanılmak üzere ufak maya yoğurtları satılıyor. İpek Hanım Çiftliği de çiğ sütün dışında, artık maya da gönderiyor. Önemli olan ilk mayanız. Sonraki yoğurt yapımlarınızda, bir önceki yoğurdu maya olarak kullanırsınız.

Yoğurdu nasıl mayalıyorum?

1 kilo sütten yoğurt yapacağınızı farzedelim. 1 kilo sütü bir tencereye koyup, fokurdayana kadar kaynatıyoruz. Kaynayınca altını kapatıyoruz ve parmağınızı soktuğumuzda yakmayacak ısıya gelene kadar bekletiyoruz. Ben 1 kilo süte, maya olarak  2 tepeleme yemek kaşığı yoğurdu ekliyorum. 1.5 kilo süte 3 tepeleme yemek kaşığı, 2 kilo süte 4 tepeleme yemek kaşığı, vs… Mayalık yoğurdu bir çırpma teliyle çırparken, içine az az sıcak sütten ekliyoruz. Biraz ılınmış, pürüzleri kalmamış bir karışım halinde tenceredeki sütün içine ekliyoruz, şöyle bir karıştırıyoruz. Tencerenin kapağını kapatıyoruz. Tencereyi bir battaniyeye sarıyoruz ve hareketsiz bir şekilde, tercihan kalorifere yakın bir köşeye bırakıyoruz. Ben 5 saat civarı tuttuktan sonra, buzdolabına koyuyorum; çünkü hafif ekşimsi yoğurtları sevmiyorum. 5 saat civarı tutulduğunda, kıvamı biraz daha kremamsı, tadı da daha tatlı oluyor. 7-8 saat beklettiğim de oldu; o zaman suyu bol, hafif ekşimsi ama krema kıvamı olmayan bir yoğurt oluyor. Öyle sevenler de var. Siz kendi sürenizi kendiniz belirleyebilirsiniz.

Gelelim probiyotik yoğurda. Daha önce, probiyotik yoğurtla normal yoğurdun farklarını anlattığım bir yazım da olmuştu.

Probiyotik nereden bulunur?

Şu anda piyasada, bildiğim kadarıyla, iki farklı biçimde probiyotik bulmak mümkün: Kapsül halinde ve toz halinde. Kapsül halindekiler, aynen vitamin gibiler. Toz halinde satılanlar ise, kabartma tozu paketlerine benzeyen tek kullanımlık 20 ufak paketten oluşan kutular içinde satılıyorlar. Eczanelere de sorabilirsiniz, Internet’te aradığınızda da satın alabileceğiniz siteler çıkıyor.

Mesela sosyal medyada rastlıyorum, diyetisyen Elvan Odabaşı Kanar, yatmadan önceki gece öğününde bir paket toz probiyotiği yoğurda karıştırıp yemeyi tavsiye ediyor. Sabaha bağırsaklarımız çok daha iyi çalışır diyor. Ben uzun bir süredir probiyotik kullanıyordum, çünkü probiyotik yoğurtlardan hoşlanmıyordum.

Evde probiyotik yoğurt nasıl elde ederim?

Kendi yaptığım usulü söyleyeyim. Bendeki kapsüllerden günde bir tane alınması öneriliyor. Kaynattığım süte mayasını eklerken, probiyotik tozu da ekliyorum. 1 kilo süt için, 4 adet kapsülü açıp, içindeki tozu döküyorum. Bu kadar. Aslında elinizde probiyotik tozu varsa, bunu yapmayadabilirsiniz. Hergün yediğiniz yoğurda tozu ekleyip karıştırırsınız, ama ben doğrudan mayalanırken koymuş oluyorum, tek fark bu.

Bu işi bilenler, gıda mühendisleri gibi işin kimyasını da tanıyanlar, hangi usulün daha doğru olduğunu söylerler belki bize.  Yorumları bekliyorum.

Not: Fotoğraftaki yoğurt, tencerenin dibinde kalan kısımdı. O yüzden bayağı sulu bölümden. Normalde çok daha katı kıvamlı oluyor.

Pin It

25 yorum

  • Probiotik kapsülü her defasında kullanmamız daha yaralıymış.

    • MERHABA.
      Ben de size kendi tarifimi yazıyorum.Ben dışarıdan ama çok güvenilir bir yerden doğal süt alıyorum.3 Kg süte bir çorba kaşığı yoğurt maya yeterlidir fazla yoğurt gereksiz..Sütü 15 dk kadar kaynatıyorum.(Kaynadıktan sonra 7-8 dk.)serçe parmağım dayanacak sıcaklığa gelince sütü mayalayacağım kaba koyup fırının içine ağzı açık olarak koyuyorum.Maya yapacağım yoğuru biir kapta pürtüksüz olana kadar kaynattığım sütten alarak çırpmadan hallediyorum..sonra sütü koyduğum kabın dört köşesine ve tam ortasına kaşıkla eşit miktarda yoğurt süt karışımlı mayayı döküyorum.(Asla karıştırmayın )yoğurt kabının kapağını kapatmadan, fırının kapağını sıkıca kapatın ..en az 5 saat ,isterseniz sabaha kadar .Harika tat da ,asla ekşi olmayan ve sert bir yoğurt elde edeceksiniz..Probiyotik tozununun 2 paketini de yoğurt mayasına ya da yoğurt yapacağınız miktardaki süte karıştırabilirsiniz..AFİYET OLSUN.

  • arkadaşlar, bir gıda mühendisi olarak şunu diyebilirim ki probiyotik bakteriler 35-38 derece sıcaklıkta aktivite gösterip gelişip faydalı bileşikler oluştururlar. evde yapılan yoğurtta ister activia gibi probiyotik bir yoğurt ister dediğiniz toz haline getirilmiş kapsülleri kullanın sonuç hemen hemen aynı olur.önemli olan bu probiyotiklerin sütün içerisinde gelişip faydalı bileşikleri oluşturması. evde yaklaşık 45 derecede mayaladığımız süt 3 saatte 35 derecelere düşer, yani probiyotikler için uygun bir sıcaklık oluşur. umarım birtakım sorulara cevap olmuştur :) evde yoğurt yapmak son derece sağlıklı bir uygulama, gereksiz tüm katkılardan korumuş oluyoruz kendimizi. her seferinde probiyotik tablete de gerek yok, mayaladığınız süte bir tane atmanız yada bir kutu prob.yoğurt eklemeniz yeterli

    • Merhaba, ben doğadan toz probiyotik yoğurt mayası kullandım küçük 1 paket 5 lt süt için ama ben sütü 5 saat bekledim tutmamış die içine bi paket daha kattım yani sadece tozla mayaladım içerisine normal yoğurttan katmadım zararı olur mu? Tüketebilir miyim?

  • Peki evde yoğurt yaparken sağlık şartlarına nasıl dikkat edeceğiz. Çok büyük firmalar bile yoğurt üretirken bakteriyel sorunlar yaşıyorlar. Acaba bir risk söz konusu mu?

  • Probiyotikler canlı miktoorgazmalar olduğu için ne kadarı canlı kalabiliyor. Türkiye’de ilk ve tek olan bir ürün var. Kaplama sistemi farklı şiddetle bunu tavsiye ediyorum. Eczanelerde bulabilirsiniz NBL PROBIYOTIK GOLD

  • Doğal probiyotik yoğurdu evde yapmak için kapsüle ihtiyaç yok Süleyman Demirel üniversitesinde özel olarak kuru probiyotik yoğurt mayası üretildi market yoğurtlarının aksine tamamen gdo suz doğal bir ürün bilgi almak için http://www.kefirtanesi.com/yogurt-mayasi/

Bir cevap yazın

(E-posta adresiniz yayımlanmayacaktır.)

/>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Günün Önerisi: Sebzeli Lazanya

Popüler Yazılar

Enginarlı Pilav tarifi
Tavada Az Yağlı Patates Kızartması tarifi
Supangleli Kek tarifi
Evde tel şehriye yoksa???
Alinazik / Ali Nazik tarifi
Karadeniz'den Mısır Ekmeği tarifi
Fairy ve Tavada Et Pişirme Yöntemi
Nanaimo Bar tarifi
Dondurma Külahı tarifi
Evde margarita nasıl yapılır?

Bloga e-posta ile abone ol

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 762 aboneye katılın