Erzurum’da neler yenir?

, GIA

Erzurum’da birkaç gün içinde yiyebileceklerinizden bahsetmek istiyorum. Az gün olunca, en methedilen yerlere gitmek durumunda kalıyor insan, yoksa kimbilir daha ne güzel yerler vardır. İlk akla gelen cağ kebabı oluyor; yatık döner de dendiği oluyor. Aslı kuzu ile yapılıyormuş, ancak son yıllarda kuzu bulmak zor olduğu için koyunla yapılıyormuş. Erzurum seyahatimizden bir hafta önce, televizyonda Vedat Milor’un programında Erzurum bölümü vardı. Vedat Milor da, cağ kebabını bayağı takdir etmişti. Bence de aynen öyle. Kuzunun veya koyunun bir sürü değişik kısmı, şişe sırayla geçiriliyor. Bildiğimiz döner gibi oluyor. Ancak yatak biçimde, odun ateşi üzerine yerleştiriliyor. Döndüre döndüre pişiriliyor. Böylece bir şişte, koyunun/kuzunun birden fazla yerini aynı anda yemiş oluyorsunuz. Son derece dahiyane bir fikir gerçekten. Hazırlanan etler, bir süre (24 saat) terbiye edilip dinlendiriliyor. Sorup soruşturunca, cağ kebabı için Kadayıfçı Muammer Usta‘nın yerini önerdiler. Terminal caddesinde, oldukça büyük bir dükkan. Öyle temiz ki. Dönerin yapıldığı ocağa yakın oturduk. Mekanın sahibi sürekli dolaşıyordu zaten ve ocağı, ocağın başını sürekli temizletiyordu.

Cağ kebabı şişler halinde getiriyorlar. Birer birer istiyorsunuz. Tanesi 7 TL. Bunun dışında sumakla ovulmuş soğan (süperdi!), salata, közlenmiş biber (sıcak sıcak harikaydı), acılı ezme ve güzel bir yoğurt getiriyorlar. Lavaşın içine sara sara yeniyor. Et gerçekten de çok lezzetliydi. Kekik kekik kokuyordu, mis gibi. (Ki biliyorsunuz etle aram son derece az. Ama aynı zamanda bir gastroturist olarak, böyle özel lezzetleri atlamamaya çalışıyorum.) Eşim su böreği de tatmak istedi, o da güzeldi bol tereyağlı. Üstüne de, asıl meşhur olan kadayıf dolmasından yiyorsunuz elbette. Gerçekten de lezzetliydi; dışı kıtır kıtır, içi yumuşak. Şerbetli tatlı severlerin beğeneceklerine eminim. Ben 2 şiş, eşim 4 şiş kebap yedi. Bir ayran, su böreği, toplam 3 kadayıf dolması 55 TL hesap geldi.  Sular, çaylar ve ortaya getirilen salatalar ikram.

cağ kebabı

kadayıf dolması

cag kebabi

Bir diğer özel yer Eski Erzurum Evleri. Toplam 11 tane eski Erzurum evini birleştirmişler ve bir restoran haline getirmişler. Son derece otantik. Çoğu yer sofrası olmak üzere yemek yenecek köşeler var. Orada da yerel yemekler bulabilmek mümkün. Mesela ekşili yaprak sarma, su böreği, tandır, pestil ve dut çullaması, kadayıf dolması. Ama yemekten ziyade, ortam için gidilebilecek bir yer.

Bir de önerilen Dönerci Hacıbaba vardı. Orası da aynı Muammer Usta’nın yeri gibi kocaman ve pırıl pırıldı. Aynı şekilde servis de çok iyiydi. Orada da sadece döner var. Aynı şekilde ortaya salata ve köz biber geliyor. Döneri lavaşa sarmak usulüyle yiyorsunuz. Bu döner de çok lezzetliydi; mis gibi kekik kokuyordu. Bir de masada reyhan vardı. Dönere çok yakıştığı söyleniyordu, ama bu benim aklıma yemek bitince geldi:)

donerci hacıbaba

kadayıf dolması

Buradaki kadayıf dolmasını da çok beğendi eşim. Toplam 3 porsiyon döner, ortadaki salatalar, 2 kadayıf dolmasına 40 TL hesap verdik. Çok da güzel çay içtik üzerine. Bir diğer takdir ettiğim nokta da, hem Hacıbaba’nın, hem de Muammer Usta’nın, sadece çok iyi yaptıkları ürünleri ikram etmesi. İlk girdiğimde menü sordum örneğin, garson menü olmadığını, zaten sadece kebap, su böreği ve kadayıf dolması olduğunu söyledi. Belki de lezzeti ve kaliteyi hep yukarıda tutmanın sırrı buydu zaten. Başka bir mantık olsa, onlarca masa olan koskoca mekanda daha kalabalık bir menü yaratabilirdi: Izgaralar, sebze yemekleri, çorba ve hatta belki de pizza! Ama o yanlışlığa düşmemişler ve en iyi yaptıkları işi yapıyorlar sadece. Son derece takdir edilesi.

Bir diğer uğradığımız yer de Mado oldu. Kısa konuşayım: Hayal kırıklığı!

Pin It

8 yorum

  • Memleketimmm :) tam da hasretiyle yandığım günlere bu yazının denk gelmesi ne güzel oldu tatlım :) Yediğiniz içtiğiniz afiyet can olsun. Kadayıf dolması olsaydı da yeseydim şimdi…

  • Şu an kendimi bahsedilen mekanlarda hissettim. Çok su böreği yedim, ama anamın su böreğini özledim.

  • afiyet şeker olsun:)

  • Oy diyorum oy.
    Erzurummmm, bir haftasonu kaçsak mı ne.

    Ayaklarına sağlık.

    Bitmiş anne Çiğdem

  • Eeee nerede yeni yazılar.
    Meraklı anne Çiğdem

    • Pek az kaldı yeni yazılara:) şehir dışındaydım da, yeni döndüm.

  • Pek bilinmez, gözde bir mekan değildir ancak Erzurum da cağ Gel-Gör de yenir. Yıllardır Ankara da yaşayan bir Erzurumlu olarak koptum fotoğrafları görünce…keşke lor dolması, şalgam dolması ,taş naneli yoğurt çorbası gibi bir daha tadamayacağınız yöresel lezzetlerimizi de tadıp üzerine hakiki bir semaver çayı içseydiniz. Sonra da Nail Usta nın Hemşin pastanesine uğrayıp orada yorgunluk atıp,gezinizi Mestinaz ile taçlandırsaydınız. Bir daha ki sefere artık….

  • Merhaba,
    Blogunuzu yeni keşfettim ve tek kelimeyle müthiş!!!
    Somestr tatilinde 3 günlük Gaziantep gezim için yazınızdan notlar aldım. Nisan ayı içerisinde de Erzurum planlıyorum bakalım. ama tarihi yerler hakkında da biraz bilgi verebilirseniz çok çok sevinirim.

    Bol seyahatler…

Bir cevap yazın

(E-posta adresiniz yayımlanmayacaktır.)

/>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Günün Önerisi: Sebzeli Lazanya

Popüler Yazılar

İrmik Helvası tarifi
Mooncake (Ay Pastası)
Evde tel şehriye yoksa???
Tavada Az Yağlı Patates Kızartması tarifi
Sarı Patlıcanlar
Tavuklu Erişte tarifi
Starbucks'taki müthiş kek!
Fırında Sosis ve Patates tarifi
Un Helvası tarifi
Soğanlı Yumurta tarifi (Saray Usulü)

Bloga e-posta ile abone ol

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 762 aboneye katılın