Daha sık yememiz gereken 11 yiyecek

, GIA

Beslenme uzmanı ve yazar J. Bowden’ın The New York Times’da yayınlanan makalesinde, insanların çok sık yemesi gereken ama neredeyse hiç yemedikleri besinlere yer verilmiş. Tabii yazarın söylediği yiyeceklerden bazıları, her markette rahatlıkla bulunabilen şeyler değil. Yazar daha önce “The 150 Healthiest Foods on Earth” (Dünyanın en sağlıklı 150 besin maddesi) adlı kitabı yazmış.  NTVMSNBC’de de haberi çıkan Bowden’ın favori yiyecekleri:

1. Pancar: Pancarı kırmızı ıspanak olarak düşünebilirsiniz diyor Bowden, çünkü pancar kansere karşı koruyucu özellikleri olan doğal kırmızı pigmentlere ve zengin bir folat içeriğine sahip. Peki nasıl yenmeli? Taze pancarı çiğ olarak salatalara rendelememizi öğütlüyor; çünkü pancarı pişirmek antioksidan özelliğini azaltıyormuş.

2. Lahana: Kansere karşı koyan çok kuvvetli enzimler barındırıyor (ör: sulforaphan) Nasıl yenmeli? Ya rendelenmiş salata olarak veya her türlü hamburger veya sandviçin içinde.

3. Pazı: İçerdiği yüklü miktardaki karotenoid ile, gözlerin yaşlanmasını engelliyor. Nasıl yemeli? İnce ince doğrayıp, zeytinyağında biraz çevrilmeli.

4. Tarçın: Kandaki şekeri ve kolestrolü kontrol etmede faydalı olabiliyor. Kahvenize veya kahvaltılık gevreklerinize sepebilirsini.

5. Nar suyu: Antioksidan deposu olması ve vücut tansiyonunu dengelemesi ile biliniyor.

6. Kuru erik: Tadı çok güzel olmayabilir ama kanserle savaşan çok kuvvetli bir antioksidan. Bize uymayabilir ama Bowden kuru eriği pastırmaya sarıp pişirerek yiyebileceğimizi söylemiş.

7. Kabak çekirdeği: Bal kabağının en yüksek besin değerine sahip kısmı çekirdekleri. Magnezyum oranı yüksek. Ayrıca yüksek miktarlarda mineral barındırdığından erken ölüm riskini azaltıyor. Nasıl yiyelim? Kuruyemiş olarak tüketebileceğimiz gibi, ayıklayıp salataların üzerine de serpebiliriz.

8. Sardalye: Omega-3 oranı yüksek, civa içermeyen ama kalsiyum içeren bir seçenek. Ayrıca demir, magnezyum, fosfor, potasyum, çinko, bakır, manganez ve B vitaminlerini içeriyor. Konserve içinde zeytinyağlıları yiyebiliriz. Salatalarınıza karıştırabilir veya kızarmış ekmeğin üzerinde yiyebilirsiniz.

9. Zerdeçal: Yazar zerdeçalı, baharatların süperstarı olarak tanımlıyor. İltihap giderici ve kansere karşı koruyucu özellikleri var. Omletlerinize veya sebze yemeklerinize karıştırabilirsiniz. Kuvvetli bir tadı olduğundan azar azar başlamanızı tavsiye ederim.

10. Dondurulmuş yabanmersini: Her ne kadar, besin değeri dondurulduğunda biraz azalsa da, bu sayede tüm yıl yiyebiliyoruz. Yoğurt ile karıştırabilir, içine birkaç badem ekleyebilirsiniz. Artık Türkiye’de de büyük marketlerde dondurulmuş yabanmersini bulmak mümkün.

11. Konserve balkabağı: Balkabağı lif oranı yüksek, az kalorili, vitamin A kaynağı bir sebze. Biraz yağ, tarçın ve fındık katıp yiyebilirsiniz. Ülkemizde böyle bir ürün bulunmasa da, bahsettikleri şey balkabağı püresi. Balkabağını haşlayıp, püre haline getirebiliriz.

Pin It

5 yorum

  • Merhaba GIA;
    Bu faydalı bilgiler için teşekkürler…

    Erik kurusu gibi bir değer kurutulduğunda faydalı olan meyve de kayısı olsa gerek,
    Potasyum açısından çok zengin olduğu bilinen kayısı,ayrıca günümüz hastalığı strese karşı da faydalı,
    içerdiği A vitamini ile akne sorunu olanlara da faydalı olduğu ispatlanmış.

  • Evet evet, kesinlikle haklısın. Ama tupturuncu olmayanları.

  • Gecenlerde Nermin tencerede somon yapti: sogan, patates, havuc, somon ve iki tepeleme yemek kasigi “turmeric”. Eger yanlis bilmiyorsak turmeric=zerdecal ve ilginc bir bicimde kokusu ve tadi hic yogun degildi, cok kolay yeniyordu, oldukca da lezzetliydi.

  • Zerdeçalı ben de kullanmaya başladım, ama ufak ufak koyuyorum. Sanırım alıştıkça, tadı yoğun gelmiyor. Bir de yemeğin rengini sarı yapması çok hoş:) Ben de bir kere tenecerede mezgite koymuştum; yanında sebzeleriyle sapsarı bir balık olmuştu.

  • maaşallah

Bir yanıt yazın

(E-posta adresiniz yayımlanmayacaktır.)

/>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Günün Önerisi: Sebzeli Lazanya

Popüler Yazılar

Ratatouille (Ratatuy)
Karnabahar Pizzası
Hazır Yufkadan Katmer tarifi
Evde tel şehriye yoksa???
Karadeniz'den Mısır Ekmeği tarifi
Soğanlı Yumurta tarifi (Saray Usulü)
Un Helvası tarifi
Un (Yalancı İşkembe) Çorbası tarifi
Tavuk Marinesi (Terbiyesi) tarifi
Soğan Kızartması tarifi

Bloga e-posta ile abone ol

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 762 aboneye katılın