Çiğ Domates Sosu (Marinara Sos) tarifi

, GIA

marinara sosu

Bu sosu, kabak spagettisinin içine koyma amacıyla yapmıştım; ama sonra birçok işe yaradı. Büyük bir kavanoz yapmıştım. O hafta yaptığım mercimek yemeğine harç olarak koydum. Bu nasıl birşey böyle? dedi yiyenler; yani iyi manada:)

Malzemeler:

– Yarım su bardağı kadar kurutulmuş domates
– Yarım kırmızı biber
– 2-3 domates rendesi
– 1 hurma
– 2 sarımsak veya sarımsak özlü tuz
– Tuz, karabiber, kekik
– Biraz zeytinyağı

Kurutulmuş domatesleri bir süre suda bekleterek, yumuşamalarını sağlayın. Ardından sularını süzerek diğer malzemelerle birlikte mutfak robotuna koyun ve püre yapın. Sosu bir kavanoz içinde 2 hafta buzdolabında tutup, ihtiyacınız olduğunda kullanabilirsiniz. Tarifi buradan uyarladım. Rengi kıpkırmızı değil, biraz koyu; kuru domatesler yüzünden.

Pin It

4 yorum

  • Bildiğimiz kuru hurma mı içindeki?

    • Aynen öyle, şeker yerine kullandım. Domates ve salça karışımları şekersiz çok hoş olmuyor ya.

  • Agave şurubu ve hurmanın tariflerde nasıl kullanıldığını google’larken sitene rastladım. Ve nerdeyse bir haftadır sürekli sitendeyim, çıkamıyorum GIA. :)

    Çiğ beslenmeye dair tuttuğun notları kaçıncı defadır okuyorum bilmiyorum. Yabancı bloglardan yeni bir şeyler öğrenip tekrar okuyorum ve sonunda bazı sorularıma cevap bulamadığımı farkettim, işi bilenine sorayım dedim. Sebze ağırlıklı beslenildiğini farkettim ama bu işin bir besin piramidi, kuru yemiş ya da meyvelerden ne kadar tüketilmesi gerektiği gibi kuralları var mı? Malum, fruktozun fazlası da zarar. Hele Steve Pavlina’nın günde 16 muz yediğini söylediğinde, kafam iyice karıştı.

    Temel kurallar, ne – ne kadar tüketilmeli, sen bu beslenme şeklini seçmeden önce bulduğun ya da okuduğun, sağlığa yararları neler? Aydınlat bizi GIA. Feci meraktayım. :)

    • Denizy, hoşgeldin Hafif Tarif’e.
      Çok doğru taleplerde bulunmuşsun, ne zamandır benim de aklımda o besin piramitlerinden eklemek, neyi ne kadar yemek gerektiğinden bahsetmek. Yani ben otorite olduğumdan değil de, kitaplarda okuduğumu paylaşacağım.
      Bir yandan da medyadaki gelişmeleri takip ediyorum. Dukan Diyeti ve Karatay Diyeti çok revaçta biliyorsunuzdur. Dukan kesinikle tasvip etmediğim ve yanlış bulduğum, Karatay ise genel fikirleriyle kafama çok yatan, et severler için bir beslenme tarzı. Hafif Tarif’te de o diyetlerle ilgili postlar yapıştım ve şu an çok popülerler.
      Gazete eklerindeki diyet bölümlerinde bu tarz popüler diyetlerin kötü taraflarını yazan diyetisyenler, artık o listeye çiğ beslenmeyi de alıyorlar. Bu beni üzüyor biraz. Şu açıdan:
      Çiğ beslenmede tek gördükleri eksik et ve ekmek yenmiyor olması. Sürekli bir herşeyden azar azar yemeliyiz mantığını yerleştirmeye çalışıyorlar. Ama ben herşeyden azar azar yediğimde, kendii iyi hissetmiyorum ve herşeyden azar azar gibi yemeyi beceremiyorum. Geçen hafta sabahları light kaşarlı kepekli tost yiyeyim dedim, eski günlerdeki gibi. 1 saat sonra acıkıyorum. Tabii hemen ara öğün gerekiyor. Sürekli yemek yemeye, atıştırmaya alışmış oluyor vücut. Bu da, örneğin bana iyi gelmiyor.

      Ben değişik bir bakış açısıyla yaklaşmaları gerektiğini düşünüyorum: Örneğin ben çiğ beslenmeye ısındığımdan beri, ağzıma kola da hahil hiç asitli içecek sürmedim, ki her gün içerdim light veya zero. Tatlandırıcıyı ve tatlandırıcı hiçbir şeyi ağzıma sürmedim. Hemen her gün yediğim şekerli ürünleri, haftada 1 veya 2’ye indirdim. Paket içinde satılan ürünlerden en son ne zaman aldığımı unuttum. Nescafe’yi ağzıma sürmüyorum. Haftada 2 kilo ıspanak tüketiyoruz ailecek. Her gün meyve yiyen biri değildim, şimdi her gün meyve yiyorum. Şekerli tatlılar yerine hurmalı tatlılar yapıp yiyorum. Boool bol sebze, sarımsak yiyorum. Beyaz un ürünleri, beyaz ekmek yemiyorum. Bunun gibi güzel şeyleri es geçip de, et yememenin üzerine vurgu yapmak neden? Bu acayip saçma geliyor bana.
      Etin bana getirdiği yarardan daha mı az, bu yemediklerimin bana getirdiği yarar, sorarım?

      Kısaca soruna cevap vereyim Deniz, Ocak ayında bir boşluğum var 1-2 hafta. O dönemde daha geniş bilgi vereceğim konuyla ilgili. Daha fazla tarif paylaşacağım

Bir cevap yazın

(E-posta adresiniz yayımlanmayacaktır.)

/>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Günün Önerisi: Sebzeli Lazanya

Popüler Yazılar

İrmik Helvası tarifi
Karadeniz'den Mısır Ekmeği tarifi
Un Helvası tarifi
Bir haftalık sebze/salata hazırlığı
Soğanlı Yumurta tarifi (Saray Usulü)
Hazır Yufkadan Katmer tarifi
Tatlı Krizleri için Tek Porsiyonluk Sütlü Tatlılar
Evde margarita nasıl yapılır?
Somonlu Noodle tarifi
Limonlu Parfe Tarifi

Bloga e-posta ile abone ol

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 762 aboneye katılın