Şekersiz Glutensiz Çocuk Muhallebisi

, GIA

şekersiz glutensiz çocuk muhallebisi

Ben buğday yemiyorum (sanki 4 senedir yemiyor gibi yazsam da, daha yeni, sadece 15 gündür, ama bu girişimimi ve etkilerini çok sevdim, devam edeceğim), çocuğum neden yesin diyerek; evdeki malzemelerden maksimum faydalanarak bu muhallebiyi yaptım. Beyaz şeker yok, gluten yok, nişasta yok, keçiboynuzu pekmezi var; daha ne olsun:) Ve muhallebiyi kahverengi olmazsa pek burnunun ucuna koymayan minik kızım, bunu yedi. Zaten sevmese asla bana kibarlık yapmaz, doğrudan ittirir ve ağzını kilitler.

Malzemeler:

  • 1 litre süt
  • 4 dolu yemek kaşığı hindistan cevizi unu veya 2 dolu yemek kaşığı nişasta
  • 2 dolu yemek kaşığı pirinç unu
  • 2 dolu yemek kaşığı keçiboynuzu pekmezi
  • 1-2 dolu yemek kaşığı bal
  • 3 dolu yemek kaşığı şekersiz kayısı püresi
  • 1 tatlı kaşığı vanilya özütü

Hepsini süte karıştırıp, sürekli karıştırarak pişirdim.

şekersiz kayısı püresi, vanilya özütü, madagascar vanilla extract, organik hindistan cevizi unu, keçiboynuzu pekmezi, çam balı

Not: Bizimki tarçını sevse de, üstüne serpilmiş birşey görünce, huysuzluk çıkarıyor; o yüzden eklemedim. Ama bence gayet güzel olur. Çok katı bir muhallebi değil; sulu da değil, tam ortada. Annem benim yemek kaşıklarımın küçük olduğunu söylüyor. Belki dolu dolu koymam o yüzden; siz normal bir yemek kaşığı ölçüsü kullanabilirsiniz.

Ben bu muhallebiyi hep yaparım artık. Daha doğrusu, bir daha aynısını muhtemelen yapamam, illa değiştiririm. Mesela evde vişne pürem de var, bir sonraki sefere vişneyle denerim. Keçiboynuzu pekmezi yerine, kara üzüm pekmezi koyarım. Diğer bir sefer meyve püresi koymam, tarçın eklerim. Hiç dayanamam, değiştiririm; kendimi biliyorum zira.

Şekersiz kayısı püresini, tam da bu amaç için düşünüp almıştım. Çok baskın bir tat bırakmıyor, ama hafif bir aroma veriyor. O şişenin 1/3’ünü kullanıyorum bir muhallebide.

Vanilya özütünü, bir yurtdışı seyahatimde almıştım. Zaten sülale boyu olduğu için 2 senedir anca yarısına gelebildim; ama çok memnunum. Bitince yine peşine düşeceğim.

Muhallebiyi kahve fincanlarına koyuyorum, güzel bir porsiyon oluyor, taşıması kolay ve Paşabahçe kaplarının plastik kapakları üstünü örtüyor. Daha minikken, Türk kahvesi fincanlarına koyuyordum, iyi bir porsiyon oluyordu.

Bu sonuç itibariyle şekersiz bir muhallebi. Tadı alışkın olduğumuz muhallebi tadından daha az. Şekerli yemeye çok alışık bir çocuk ise, bu tad ona az gelebilir. Ama siz de balı biraz daha arttırabilirsiniz mesela?

Hindistan cevizi unu, un veya nişasta gibi sütün içinde tamamen eriyip yokolan birşey değil; daha çok irmik gibi bir dokusu oluyor. O yüzden kıvam konusunda sıkıntısı olan çocuklar için, hindistan cevizi yerine nişasta koyabilirsiniz.

Neden pekmez veya balı piştikten sonra, biraz ılınınca koyuyorum?  Çünkü balın ve pekmezin yüksek ısıda bozulduğunu okumuştum. Zaten sonradan eklenince de birşey farketmiyor. Asıl problem pekmezli kekler, kurabiyelerde bence…

Pin It

Bir cevap yazın

(E-posta adresiniz yayımlanmayacaktır.)

/>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Günün Önerisi: Sebzeli Lazanya

Popüler Yazılar

Enginarlı Pilav tarifi
Tavada Az Yağlı Patates Kızartması tarifi
Supangleli Kek tarifi
Evde tel şehriye yoksa???
Alinazik / Ali Nazik tarifi
Karadeniz'den Mısır Ekmeği tarifi
Fairy ve Tavada Et Pişirme Yöntemi
Nanaimo Bar tarifi
Dondurma Külahı tarifi
Evde margarita nasıl yapılır?

Bloga e-posta ile abone ol

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 762 aboneye katılın