hafif tarif

kalorileri ile birlikte verilmiş resimli yemek tarifleri

20.Şubat.2012

Bir süredir içinde shea yağı olan ürünler kullanıyorum ve hoşuma gidiyorlar. Bir araştıralım dedim, neymiş bu shea yağı…

Karite yağı (shea butter), Afrika’da yetişen karite ağacının cevizlerinden elde edilen, uçuk sarı veya fildişi rengi bir yağdır. Dünya üzerinde bilinen en güçlü doğal nemlendiricilerden biridir. Genelde kozmetikte kullanılır. Shea yağı yenebilir, dolayısıyla yemeklerde de kullanılabilir. Örneğin bazı çikolatalar içinde, kakao yağı yerine kullanıldığı olur. Vücut sıcaklığında eridiğinden dolayı, deri tarafından kolayca emilir ve yağlı bir his bırakmaz.

Karite (shea) ağacı: Afrika ülkelerinde, özellikle de Burkina Faso‘da yetişen shea ağacı, ilk meyvesini 10-15 yaşında verir. Verimin en yüksek olduğu yaşlar 20-30 yaş arasıdır.

kariye shea ağacı

Karite (shea) yağının elde edildiği cevizler: Ağaç, 200 yaşına kadar meyvesini vermeye devam eder. Meyveler 4-6 ayda bir olgunlaşır ve ortalama bir senede 45 kg meyve elde edilir.

karite_cevizleri

Burkina Faso, kendi dillerinde “mutlu insanların ülkesi” anlamına geliyor, ancak yeryüzünün en fakir ülkelerinden biri. Eğitim paralı olduğu için (bir senelik eğitim yaklaşık 65$), eğitim düzeyi çok düşük. Dünyanın en düşük okuma-yazma oranına sahip (% 12.8). Bunun gibi fakir bir ülkenin ekonomisi içi, shea yağı oldukça önemli.

Shea cevizlerini işleyen Burkina Faso’lu kadınlar:

shea_yagi

Kullanım alanları: Başlıca kullanım alanı nemlendirici kremler, sabun, saç kremleri ve güneş koruyucuları. Sabunların içine %5-%7 oranında eklendiğinde, elleri yumuşatma etkisi oluyor. Başta L’Occitane ve Body Shop olmak üzere, bazı markaların kozmetik ürünlerinde shea yağı yerini buluyor.

Faydaları: 

  • Tüm vücut ve yüz için nemlendirici amaçlı kullanılabilir.
  • İçeriğindeki yüksek miktarda A ve E vitamini sayesinde, kırışıklıklarla başetmek için kullanılabilir. (Ayrıca kolajen üretimini de arttırdığı yönünde iddialar var.)
  • Çatlak, yara ve yanık izlerini nemlendirip, görüntünün düzeltilmesinde kullanılabilir.
  • Nemlendirici etkisi sayesinde, cildin rüzgar, güneş ve soğuğa karşı dayanıklılığı arttırır.
  • Ayak ve topukları yumuşatmak için, haftada 1 veya 2 kez kullanılabilir.
  • Gözenekleri tıkamadan, kuru saç diplerinin nemlenmesini sağlar.
  • Çok işlem gören saçların onarılmasında ve yumuşamasında etkilidir.

”Karite Yağı (Shea Butter)” için 7 yorum var.

  • doa diyor ki:

    satışını yaptığımız bir yağ olup, bir çok cilt probleminde harika sonuçlar verektedir. http://www.doakozmetik.com/default.asp?git=9&urun=56 buradan inceleyebilirsiniz.

  • momo diyor ki:

    El kremi zaten müthiş bir şey, yanlış hatırlamıyorsam ödül aldı. Bir de vücut kremini de tavsiye ederim gerçekten çok iyi nemlendiriyor. Pofuduk mavi beyaz silindir kutusunda çok güzel duruyor:)

  • nilay diyor ki:

    Ben de L’Occitane kullanıyorum. Hem kokusuna hem de verdiği yumuşaklığa bayılıyorum. İyi haftalar, sevgiler.

  • GIA diyor ki:

    Beğendiğinize çok sevindim Filiz:)

  • filiz diyor ki:

    Paylaşımınız için çok teşekkürler, inanın benim çok işime yaradı… Sevgilerimle.

  • GIA diyor ki:

    Benim kullandığım ürünler de L’Occitane momo. El ve ayak kremi ve bir kere de yüz nemlendiricisinden kullandım. Evdeki nemlendiricim bitince, L’Occitane’ı almaya niyetliyim. Özellikle kuru ciltliler için bence çok etkili olacaktır.
    Evet pahalılar cidden:(

  • momo diyor ki:

    Ben L’occitane’ın kariteli kremini test ettim. Gerçekten yüzümü hemen yumuşattı. Tek sorun maalesef biraz pahalı olması ama Burkina Faso’daki kadınlara gidiyorsa, o zaman içimizi belki rahatlatabiliriz.

Bir Cevap Yazın