This entry was posted on Perşembe, Ocak 22nd, 2009 at 11:53 pm and is filed under 200-300 kkal, Çorbalar.
Özellikle Karadeniz’de çok sevilen karalahana çorbası tarifimiz Beliz’den. Yöresel tariflere, çok sayıda itiraz gelebiliyor. “Biz bunu böyle yapmayız.“, “İçine x koymayız, y koruz.“, “Bu ne biçim tarif!” gibi. Lütfen yöresel lezzetlerin de bulunduğu bölgeye, kasabaya, köye göre farklılık gösterebileceği gerçeğini kabullenelim. Üstelik Karadeniz gibi çok büyük ve özellikli bir bölgede, birden fazla çeşit karalahana çorbası olabileceği gerçeğini de aklımızda bulunduralım.
Hatta siz de kendi yörenize ait tarifleri benimle paylaşın, burada yayınlayayım.
Malzemeler:
- Yaklaşık 1 kilo karalahana
- 1 su bardağı mısır unu
- Biraz tuz
- 2 yemek kaşığı zeytinyağ
Karalahanayı salata doğrar gibi doğrayın. Üzerine soğuk su ekleyip, 1 saat boyunca haşlayın. Sert bir kokusu olması normal, meraklanmayın. Lahanalar haşlanınca, suyunu süzün. Üzerine biraz soğuk su gezdirip tahta kaşıkla birkaç kez bastırarak kalan suyunu da çıkartın. Karalahanaları bu halde, buzdolabında birkaç gün, buzlukta ise birkaç ay bekletebilirsiniz.
Süzdüğünüz lahanaları bir tencereye alın. İçine mısır ununu, tuzunu, zeytinyağını ekleyin. Malzemeleri örtecek kadar su ekleyerek, yaklaşık 40 dakika kadar pişirin.
Çorba, koyulaşmaya çok müsait olduğundan, çok koyulaşırsa biraz sıcak su ekleyebilirsiniz. Piştikten sonra, el blender’ından geçirerek püre yapın. Kıvamı büyük ihtimalle koyu olacaktır. Biraz kaynar su ekleyip, bir taşım kaynatabilirsiniz. İkram ederken, üzerine pul biber eklediğiniz yağı gezdirebilirsiniz.
Beliz bu çorbanın yanında mutlaka mısır ekmeği yemenizi tavsiye ediyor:) Yukarıdaki çorbayı 4 porsiyon olarak düşünürsek,
1 porsiyon karalahana çorbasındaki kalori değeri: 228 kkal


4.Şubat.2009 / 7:28 pm
ben bu tarifi bu aksam deneyecegim!! yarin size goruslerimi bildirecegim!!
5.Şubat.2009 / 10:09 am
eveet dun aksam ilk kara lahana corbamizi icmis olduk!! Gercekten nefis oldu. Tesekkur ediyoruzzz!!! Peki biraz kara lahana artmisti. Baska kara lahanali tarifler var midir acaba???
5.Şubat.2009 / 3:51 pm
Hemen Beliz’e başvuralım veya diğer Karadenizli okurlara. Benim Karadeniz yemekleri ile ilgili ufkum çok geniş sayılmaz.
5.Şubat.2009 / 6:44 pm
bugun bir karadenizli’yle konustum. Ben meger cok salakmisim, kirmizi lahanayi karalahana zannetmisim ve de onun corbasini yapmisim. Ama cok guzel oldu tavsiye ederim:)
5.Şubat.2009 / 6:59 pm
Yemek literatürüne bir çorba daha kazandırdın desene.
Rengi kırmızı mı oldu bari çorbanın?
Ay çok komik geldi düşündükçe: Kırmızı lahana ve mısır unu karışımı:)
6.Şubat.2009 / 9:56 am
misir unu kullanmadim normal un kullandim ve sadece 2 kasik un kullanmistim. 1 bardak cok gelmisti;) Ama rengi cok guzeldi. Mor. Hatta ben de nasil fotografta yesil oldu diye anlayamamistim;) Ama gercekten tadi da gercekten nefisti tavsiye ederim yani. Simdi karalahanin ne oldugunu bulup marketten alip gercek karalahana corbasi yapacagimdir;)
6.Şubat.2009 / 3:23 pm
Kirmizi lahana corbasi daha tatli olmustur karadan, ben de onu deneyecegim
Kara lahana koyu yesil, kalin sapi ve kivircik yapraklari var, sapini da ince ince kesip corbaya katabilirsin
6.Şubat.2009 / 6:37 pm
afiyet olsun sokak kedisi begeneceginden eminim:) simdi vikipedi’den karalahanayi arastirdim. Burada bulmak cok zor!:( Neyse artik biz kirmizi lahanaya idare ederiz:)
22.Mart.2009 / 1:10 am
benim esim karadenizli annesinden ogrendigim karalahana corbasi tam bir sebze corbasi gibi…icinde patates,havuc,sogan ve pirinc var tabi birde vazgecilmez misir unu…vaktim oldugunda tarifi yazarim…
27.Ekim.2009 / 5:32 pm
Tarif için teşekkürler, rusya’da pek kış sebzesi bulunmadığından, bol bulunan karalahanayla yemek yapma fırsatı yaratmış olcam. En kısa zamanda deneyecegim. Hoşçakalın.
25.Ocak.2010 / 7:12 pm
ben rizeli liyim istanbulda yaşıyorum ben 25 yaşındayım annem den gördüm kadarıyla
kara lahanaya haşlanmış barbunya iç yağ ada 1çaybardağı sıvı yağ konulur
birde yemei vardır