hafif tarif

kalorileri ile birlikte verilmiş resimli yemek tarifleri

13.Ağustos.2008

Arkadaşım Beliz Amerika’da yaşıyor. Türkiye’den giderken yanında yufka da götürmüş; ama vardığında görmüş ki yufkalar birbirine yapışmış, ayırmanın imkanı yok. Ayırabildiği kadarını yaprak yaprak ayırmış. Geri kalanları ise atmak yerine, mutfak robotunda çekmek suretiyle, yepyeni hafif bir tarifin altına imzasını atmış. Yaptığı börek çok hafif, çünkü hemen hemen hiç yağ içermiyor. Sunumu da çok hoş olmuş, eline sağlık Belizcim:)

Malzemeler:

- 2 yufka (Aslında tam ölçüsü yok ama yaklaşık 2 tane diyelim.)
- 2 yumurta
- Yarım bardak su+yarım bardak süt karışımı
- 2 avuç ıspanak
- 200 gr kadar beyaz/lor/kaşar peyniri
- Tuz ve istenilen baharatlar

Yufkaları robotta çekerek, minik minik parçalar haline getirin. Hafifçe yağladığınız bir borcamın tabanına bir kat yayın. Yumurta, süt ve suyu iyice karıştırıp, böreğin harcını hazırlayın. Bu harcın bir kısmı ile yufkaları ıslatın. Üzerine ufak ufak doğradığınız ıspanakları çiğ halde bir kat yayın. Biraz tuz, biraz karabiber, biraz da kırmızı biber serpin. İstediğiniz çeşit peyniri ıspanakların üzerine rendeleyin. Böreğin en üstüne, kalan yufka kırıntılarıyla örtün. Kalan harcı da yufkaların üzerine yayın. Yiyeceğiniz günden bir gün önce hazırlayıp, buzdolabında bekletirseniz; yufkalar harcı çekecek ve böreğiniz daha lezzetli olacaktır. 200 derecede 30-35 dakika kadar (üzeri kızarana kadar) pişirin.

Tavsiye: Beliz pişirmeden önce, böreğin üzerine çok az süt gezdirmiş. Üstteki yufka parçaları kıtır kıtır olmuş. Beliz, hiç süt de koyulmayabilir diyor.

Böylece, büyük ihtimalle çöpü boylayacak yufkalardan, ıspanaklı peynirli pratik ve yağsız bir börek yapmış olduk. Böreğin kalorisi kullandığınız peynir çeşidine göre değişecektir. Ben hesabımı yağsız kaşar peynirine göre yaptım ve resimdeki böreği 6 porsiyon olarak düşündüm. Lor peyniri ile yaparsanız, kalori değeri çok daha düşük olacaktır.

1 dilim yağsız ıspanaklı peynirli böreğin kalori değeri: 209 kkal

Diğer börek tariflerimize de bir göz atın:

Sodalı börek
Milföyden çiçek börekler
Ispanaklı peynirli yağsız kırpık börek
Ispanaklı / Patlıcanlı simit böreği
Çam ağacı içinde ratatouille
Baklava yufkasından börek

”Ispanaklı Peynirli Yağsız Kırpık Börek tarifi” için 16 yorum var.

  1. momo der ki:

    iste buuu, ben de borek tarifi isteyecektim bugun inan ki! Ellerine saglik!!!


  2. GIA der ki:

    Bu tarif için Beliz’e teşekkür edeceğiz:)
    Momocum, bir börek tarifim daha vardı; ama o yağlı, normal bir börek. Ispanaklı veya patlıcanlı olarak tarif vermiştim. İstersen ona da bir bak. (Ispanaklı / Patlıcanlı simit böreği)


  3. momo der ki:

    Pardon tabii Beliz’in de ellerine saglik! Cok guzel gorunuyor.
    GIA, ben ispanakli patlicanli boreginin tarifini hic bir yerde bulamiyorum bana linkini verebilir misin?


  4. momo der ki:

    buldum buldum cok pardon.. ben buun kacirmisim.


  5. deniz anası der ki:

    borek candır, hele ki lor peyniriyle nefis olur.


  6. GIA der ki:

    Aslında bu tarz bir böreğin içine harç olarak, ne isterseniz koyabilirsiniz: Kıyma, pırasa, peynir/maydonoz, sosis, sucuk … Hayal gücünüze kalmış.


  7. deniz anası der ki:

    Acicam agirtarif.com’u dayanamicam galiba :)


  8. GIA der ki:

    İstersen ben tüm tariflere, “Bu tarif nasıl kalori bombası haline getirilir?” gibi ek bir bölüm koyayım:) Hiç zor olmaz benim için. Sen hiç uğraşma agirtarif.com ile:)


  9. deniz anası der ki:

    Olsun rekabet olur :)


  10. dilek der ki:

    ıspanak ve peynir mixini cok seviyorum.
    beliz arkadaşın tarifine sevdim ve birazdan girişicem.
    teşekkürler
    sonucu da yazacağım.
    esenkalın
    dilek


  11. GIA der ki:

    Sonuçları merakla bekliyorum Dilekçim.


  12. dilek der ki:

    bence gayet de güzel oldu.
    ancak ben extradan biraz aycicek yağı da kullandım.
    bir süredir Türkiye mutfağı’ ndan bişeylere uzaktım. kalorilere açığım bu gün :)
    robotum olmadığı için sebze tahtamda bıçakla ince ince doğradım, uzunlu kısalı şeritler oluştu.
    ufalama ya da kıyma kıstasını tam kestiremediğim için tabiri caizse ”kafama göre” doğradım:)
    böreğin görüntüsüne o parçacıkların naif bir katkısı var. kalorili ya da az kalorili kanımca her haliyle nefis ve doyurucu bir öğün. ben sıcacık bir fincan çayla tükettim iki koca dilimi.
    paylaşımdan ötürü şahsınızda herkese teşekkürler.
    esenkalın


  13. dilek der ki:

    ayrıca hafiftarif sitesini sık kullanınalar list. me ekledim :)
    görüşürüz :)


  14. GIA der ki:

    Desenenize börek literatürüne bir katkımız oldu, yufkaları kırpık kırpık kullanarak:) Çok sevindim tarifin güzel olmasına, (ayrıca sık kullananlar listesine:).
    Yağ eklendikçe tadı daha bir lezzetli olacaktır eminim. Bizim burada yapmaya çalıştığımız, lezzetini bozmamak kaydıyla kullanabildiğimiz en az miktarda yağı kullanmak.
    Daha güzel tariflerde görüşmek üzere…


  15. ayşe t der ki:

    Merak ettiğim bir konu var: Böreği dolapta nasıl bekleteceğim? O kısmını anlamadım.


  16. GIA der ki:

    Böreği hazırlayıp, çiğ haldeyken üzerine bir streç film kaplayıp, buzdolabına koyabilirsin. Ertesi gün, buzdolabından çıkarıp fırında pişirebilirsin.



Yorum Bırakacağım